Винаги хората са се интересували и в същото време се ужасявали от отговора на въпроса какво ги очаква под линията след смъртта. Интересът е предизвикан от надеждата, че може би след смъртта има и живот, само че в различна форма. 

Нещото, което ги плаши, е, че след прехода към друг свят ще се окаже, че човек не съществува, а всичко, което го чака, е тъмнина, пустота и гроб. Учените са прекарали много време в опит да намерят отговор на въпроса дали има живот след напускането му, но всичко, което са открили досега, е, че хората не умират веднага, дори сърцето им да е спряло и лекарите да са обявили смъртта.

Учени със зловещо откритие: Ето какво сънуват хората малко преди да умрат

Така че всичко, което човечеството знае днес, са физиологичните особености, а не мистичен преход към друга реалност или към една от Божиите обители, каквито има много, както казва Исус Христос (Евангелие от Йоан 14.2) , И така, какво разбраха умените за смъртта до този момент?

Какво знаят учените
Изследванията бяха инициирани от изследователи в Медицински център Лангън в Нюйоркския университет. Това е една от най-големите изследователски и медицински институции в Съединените щати.

В продължение на няколко години екип от учени, ръководен от проф. Сам Парния, се опитваше да проучи какво се случва с тялото и съзнанието на човек след смъртта му, за да разбере дали страхът от смъртта на хората има основание. Както се оказа, има го, а самият страх от непознатото е напълно оправдан. 

Членовете на екипа интервюираха огромен брой хора, които са се завърнали „от другия свят“ след клинична смърт или напуснаха кома, и направиха стряскащо откритие: умирането не е краят.Факт е, че дори след спиране на сърцето, човешкият мозък продължава да функционира. Засега нищо ново, защото дори хората, които са далеч от медицината, знаят за това. Дълго време се смяташе, че мозъкът продължава да живее 10 минути, но към петнадесетата  броят на мъртвите клетки и прекъснатите невронни връзки е толкова голям, че вече е трудно да се реанимира.

Дори и да се направи това, мозъкът ще бъде силно повреден и човекът никога няма да бъде същият. Така лекарите мислеха много дълго време и всички клинични признаци на умирането на "мисловния" орган бяха очевидни. Учени от центъра на Лангън опровергаха всички знания на лекарите по този въпрос. Какво откриха?Не е ли смъртта преход?
Физиологията, а не мистичните спекулации за прехода към друг свят, помогнаха да разберем какво се случва с човек след смъртта. Както се оказа, мозъкът живее много по-дълго, отколкото се смяташе преди.

Дейността му постепенно отшумява и „прекъсването на връзката“ става като в компютър: ако в последното програмите се преустановят, тогава в мозъка му отделните секции също спират да работят последователно. Установено е, че органът е жив дори след няколко часа.

Съзнанието все още функционира, забелязвайки всичко, което се случва наоколо и осъзнавайки, че тялото вече не слуша и настъпва смъртта. В същото време се оказва, че то чува всичко, разбира, но не може да даде знак, че все още е в този свят. Това вероятно е много страшно: да осъзнаем, че краят е дошъл и нищо не може да се промени.

В последните часове на умирането на мозъка човешкото съзнание се чувства като затворник, затворен в собственото си тяло. Въз основа на изследванията и публикуването на резултатите терминът „сърдечна недостатъчност“, приет от Американската сърдечна асоциация, и последващото изявление за смърт ще бъдат преразгледани.Това се дължи на факта, че екипът на професор Парния успя да докаже, че мозъкът не умира, а само се забавя. Човек, който е обявен за мъртъв, продължава да чува, чувства и да е наясно какво се случва с него в продължение на много часове.

Наскоро проведени експерименти за съживяване на мозъка на прасенце 4 часа след смъртта му отварят нови хоризонти в дейностите на учените. Може би сега те вече обмислят как да върнат хората след смъртта и се приближават до реализирането на концепцията за „безсмъртие“.Интересни спомени след смъртта 
В много страни са проведени подобни изследвания. Например, израелски учени откриха, че последните области в мозъка, които изключват спомените, са деактивирани.

Може би това ще обясни защо хората, които са се върнали към живота след клинична смърт, твърдят, че пред „очите им“ след смъртта е преминал целият им живот. Очевидно изследванията все още не са завършени, тъй като човешкият мозък продължава да бъде загадка за учените.

Превод: БЛИЦ