След осем години изследвания учени обявиха, че най-накрая са успели да разкрият тайната на геоглифите на Наска. Според ръководителя на изследователския екип Карлос Хермида групата от огромни рисунки е истинска напоителна система. Това съобщава информационното издание express.co.uk.

Учените са получили много убедителни доказателства, разкриващи тайната на рисунките на Наска в Перу. В резултат на извършената работа те открили напоителна система, която в древността била предназначена за напояване на пустинните райони.

Според изследователите гигантските линии са създадени с помощта на техника за "събиране на вода" от преди инките, която е най-усъвършенстваната система за контрол на потоци вода в пустинните земи.

Учените също казаха, че по време на работата са били проучени около 3750 изображения, получени от орбитални спътници. Събирайки всички рисунки в една голяма мозайка, изследователите изчисляват площта на цялата напоителна система в пустинята Наска, която достига приблизително 2500 квадратни метра.

В момента учените продължават своите изследвания през следващите месеци и ще предоставят повече подробности.

Превод: БЛИЦ