Хиляди пакистанци се събраха днес на протестен митинг в град Касур, в централната провинция Пенджаб, настоявайки за съдебна справедливост за 7-годишно момиченце, което беше изнасилено и убито, а тялото му – захвърлено на бунище. В шествието участваха ученици, студенти, активисти на гражданското общество и юристи.

Полицията откри тялото на детето върху купчина боклуци в центъра на града във вторник – седмица след неговото отвличане.

Аутопсията констатира, че момичето е било изнасилено, след което е било удушено най-малко шест дни преди намирането на трупа му.

Протести избухнаха и в други пакистански градове като Карачи и Пешавар, съобщи местната телевизия „Дуня“, цитирана от ДПА. Участниците в тях настояха за публично обесване на извършителя на престъплението, който остава неизвестен.

Ядосаните демонстранти казват, че властите не правят нищо, за да предотвратят отвличанията, изнасилванията и убийствата. 

По време на протестите се стигна до размирици, в които загинаха двама души, информира Би Би Си (BBC). Полицията е стреляла по разгневена тълпа, която се опитала да нахлуе в полицейско управление в Касур.

Говорител на местната полиция в Касур каза, че само през изминалата година в града са регистрирани над десет подобни случая на отвличания на деца, които после са били изнасилени и убити.

Според него ДНК тестове, включително и от последния инцидент, са показали, че почти всички от тези убийства са дело на „побъркан сериен убиец“.

Полицията смята, че изглежда подобни инциденти се случват в Касур всеки месец. Миналия месец деветгодишно момиче изчезна в центъра на града, след като отишла до магазин близо до дома си. Тя успява да избяга от похитителя си си и да се завърне у дома, но е била тежко травмирана от преживяното.