Говорителят на правителството на Северна Корея излезе със заявление, в което изложи план за денуклеризация на Корейския полуостров, предава ТАСС. В него се отбелязва, че в това направление „може да се осъществи сериозен пробив, ако САЩ и Република Корея обезпечат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет точки“, пише агенция "Фокус".
Съгласно заявлението, Северна Корея иска от САЩ и Южна Корея да предоставят сведения за американското ядрено оръжие на територията на Юга, да бъдат закрити разположените в Република Корея американски военни бази и да бъде изкарано ядреното оръжие от страната. Освен това, Вашингтон трябва да гарантира, че „САЩ няма да отправят в Южна Корея и прилежащите територии ударни ядрени средства, както и да ги използва срещу Северна Корея“. В заявлението също така се отбелязва, че САЩ трябва да изтеглят от полуострова военнослужещите, „имащи правото да използват ядрено оръжие“.

В Пхенян смятат, че САЩ и Южна Корея „нямат причини да отклонят справедливите искания на Пхенян, ако са действително заинтересовани от разрешаването на ядрените проблеми на Корейския полуостров. В случай, че условията бъдат изпълнени, Северна Корея „в отговор също ще предприеме мерки в полза на денуклеризацията на региона“. В противен случай Пхенян, "както преди, ще укрепва своите ядрени сили в количествено и качествено отношение“.