Властите в Северна Македония проучват възможността за закупуване на руската ваксина срещу COVID-19. Скопие е поискало и е получило от руската страна условията за доставка на ваксината, съобщиха представители на руското посолство в Скопие, предава БНТ.

Още през август руски дипломати са информирали министъра на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче за успешните резултати от тестването на ваксината Sputnik V в Руската федерация.


Дипломатите са му предоставили и информация за възможностите за организиране на доставките на лекарства чрез Руския фонд за директни инвестиции (RDIF).

"Този ​​въпрос беше обсъден както с премиера Зоран Заев, така и с министъра на здравеопазването Венко Филипче. Македонската страна все още проучва наличните материали за ваксината Sputnik V", съобщават още източниците от руското посолство пред медията.

Според министерството на здравеопазването в Северна Македония от началото на пандемията в страната са идентифицирани 15 649 пациенти с коронавирус, от които 140 са новооткрити само през съботния ден.

Общо 646 граждани са починали вследствие на усложнения от вируса, като четирима от тях са загубили битката с него през последните 24 часа.

По-рано руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от изследователския център по електрохимия и технологии на Гамалея и произведена съвместно с Руския фонд за директни инвестиции.

След успешните тестове Москва обяви, че над 30 страни по света са подали заявления за покупка на общо милиард дози от ваксината. Капацитетът на производство на Руската федерация е около 500 милиона дози годишно.