Най-зловещият сериен убиец в Русия след Андрей Чикатило - 43-годишният Александър Пичушкин, известен също като "шахматния убиец" и "битцевския маниак", продължава да всява шок и ужас с предизвикателното си поведение и с демонстративното си наслаждаване на медийната слава. Извергът е убил 49 души между 1992 и 2006г.
Той спечелва прякора си, заявявайки, че е възнамерявал да убие 64 души – точно толкова, колкото са полетата на шахматната дъска. Пичушкин подмамвал жертвите си, повечето от които били възрастни мъже, на някое изолирано място в парка и ги нападал в гръб с чук или с бутилка водка като с някои от тях преди това играел на шах.

Злият сериен убиец продължава да разказва за подвизите си от килията си, съобщава "Мирър". Пичушкин разказва за убийствата си: "Те ми носеха огромно удоволствие. Мога да ги сравня с усещането на оргазъм по време на секс".

Странно в случая е и също това, че престъпникът, който е заловен преди да достигне желаната от него цел от 64 убити,  получава множество любовни писма от жени, докато е зад решетките."Шахматният убиец" нарича затвора си в Сибир "концентрационен лагер", но разказва, че когато излезе да работи, всички говорят само за убийствата му и това го кара да се чувства ликуващ вътре в себе си.

"Защото е важно не просто да убия плътта. Това е лесно. Важно е да убия човешко същество. Смъртта е по-силна от любовта", заявява той.

Пичушкин твърди, че има около 80 обожателки и е възнамерявал да се ожени за една от тях.

Серийният убиец отрича, че заслужава смъртно наказание, макар че то е отменено в Русия, и твърди, че злодеянията му "не са убийства", а са дело на "ръката на Бог".

"Убивах, защото нямах друг избор", казва той.

Неговата последна жертва - 36-годишната Марина Москальова почина през 2006 г. Преди да отиде на среща с Пичушкин, обаче, тя оставила бележка на сина си с името и телефонния номер на убиеца. Малко след това "Шахматният убиец" е заловен и по-късно осъден на доживотен затвор.

Превод и редакция: БЛИЦ