Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ публикува провокативна карикатура на първата си страница, като този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.  

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „Защо Меган се отказа от Бъкингам?“, на което Меган отговаря: „Защото повече не можех да дишам“.

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“.

Въпросната си карикатура „Шарли ебдо“ публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида“, смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. „Ние не сме расистко семейство“, каза Уилям.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца не пожелаха да коментират спорната карикатура.