Редакцията на сатиричното седмично списание Charlie Hebdo е анонсирала пускането на ново издание с карикатура на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на корицата. Съответното изображение бе публикувано в Twitter.

На снимката турският лидер е нарисуван полугол, седнал в кресло. В едната си ръка той държи напитка, а с другата повдига дрехите на сервитьорка с хиджаб. „Ердоган е много игрив в личния си живот“, написали са авторите на карикатурата.
Анкара осъди публикуването на карикатурата на турския президент във френското списание и ги счита за плодове на "антимюсюлманската програма" на френския президент Еманюел Макрон.

"Антимюсюлманската програма на френския президент Макрон дава своите плодове! Charlie Hebdo току-що е публикувал поредица от така наречените карикатури, пълни с оскърбителни изображения на нашия президент. Осъждаме отвратителния опит на тази публикация да разпространява културен расизъм и омраза", написа Фахретин Алтун, ръководител на отдела за комуникация на турската президентска администрация в Twitter.

Той е отбелязал, че „расистки, ксенофобски, ислямофобски и антисемитски подстрекателства няма да могат да провокират Турция на ответни действия“.

"Този вид безотговорна и безсмислена атака срещу нашата култура само ще породи расизъм и дискриминация. Призоваваме всички здравомислещи европейски приятели да се борят с този вид примитивен културен расизъм, интелектуален стерилитет и нецивилизована дискусия", добавил е Алтън.

По-рано Ердоган призова населението на страната да бойкотира френските стоки и поиска лидерите на страните от ЕС да ограничат "антиислямската" дейност на френския президент Еманюел Макрон.

Макрон обеща да защити светските ценности на страната от радикален ислям, като посочи, че според него ислямът като религия е в криза по целия свят. На 24 октомври Ердоган разкритикува за пръв път френския лидер за изказванията срещу исляма на фона на убийството на учителя по история Самуел Пати в предградие на Париж, извършено от родения в Москва чеченец Абдулахан Анзоров.

Ердоган нарече поведението на френския си колега неподходящо по отношение на милиони жители на страната му, които изповядват различна религия. „Макрон се нуждае от лечение на психични разстройства“, посъветва Ердоган. След това Франция отзова посланика си в Турция за консултации. Париж осъди грубите думи на Ердоган по адрес на френския лидер.

Превод и редакция: БЛИЦ