Щабът на Байдън обяви категорична увереност, че кандидатът на демократите ще спечели изборите за президент на САЩ. Шефът на предизборния щаб Джен Дилън смята, че неговият кандидат ще събере повече гласове, отколкото всеки друг кандидат в историята на САЩ.


"Байдън ще получи над 50,5 от гласовете на избирателите. Ние ме на път да спечелим в Мичиган повече, отколкото Доналд Тръмп през 2016 година. Ще победим в Уисконсин с повече, отколкото Тръмп през 2016 година. Ще победим в Пенсилвания с повече, отколкото Тръмп през 2016 година. Ние успяхме да обърнем хода в един от щатите, Аризона", отбеляза ръководителят на щаба на демократа. 

"Ние побеждаваме в изборите, ние спечелихме изборите. Ние ще защитаваме този вот", обяви на виртуална пресконференция съветникът на щаба на демократите Боб Бауър. 

По последна информация, след изявленията и на двата щаба за победа, стана ясно, че Байдън е увеличил преднината си пред Тръмп в Мичиган - на 0,6%.

Без този щаб победата на Тръмп ще бъде невъзможна. Очаква се кандидатът на демократите да направи обръщение към народа.

Също в победата обаче са убедени и в щаба на Тръмп. Мениджърът на кампанията на републиканците Бил Степиен заяви, че Тръмп се намира в "много, много, много добра позиция". 

"Ние уверено вървим по своя път. Ние сме уверени в нашата математика. Ние разглеждаме някои от тези състезания (в отделните щати) като математически уравнения", добави представителят на щаба на републиканците. 

Също така, щабът на Тръмп твърди, че републиканецът ще спечели повече гласове в Аризона, макар към момента щатът да е приписван на Байдън. В момента са преброени 84% от гласовете - демократът води с 51%, докато за Тръмп са гласували 47,6%. 

Засега обаче, според данните, не може да се говори с категорична увереност за победата на един или друг кандидат. 

Междувременно, докато и двата щаба обявиха победа, в републиканските кръгове активно се обсъжда постът в Туитър на Мат Маковияк - бивш прессекретар на сенатора на САЩ Кей Бейл Хътчинсън. Политикът посочи на това, че Байдън уж вече е получил 100% от новите гласове в Мичиган (128к+) заради някакво напомпване на бюлетини, най-вероятно във вида на гласове по пощата. 

На поста веднага реагира и Тръмп, той зададе въпроса как това е могло да се случи и препрати поста на Маковияк. При това Twitter съпроводи туита на президента като "спорен и, вероятно, въвеждащ в заблуждение относно изборите в САЩ". 
 

Ситуацията в Уисконсин и Мичигън действително кардинално променя хода на изборите. Гласуването по пощата в тези щати буквално отнема победата на Тръмп. Американският Туитър започна мощна атака от шеги на тази тема. 

Американците обръщат внимание на скоковете в броя на гласовете за Байдън в Уисконсин и Мичиган. 

В един момента кандидатът на демократите събра 128 000 гласа в Мичиган, докато броят на гласовете за Тръмп не се промени значително. 

В Уисконсин Байдън по същия начин получи 100 000 гласа. 

Последното бе обяснено, че всичко е законно - просто през нощта са преброили над 100 000 бюлетини, изпратени по пощата от град Милуоки. 

Превод и редакция: БЛИЦ