Руснаците са в топ 10 на списъка с граждани от държави извън Близкия изток, които са направили най-големите инвестиции в недвижими имоти в Дубай през изминалата 2016 г., според доклад на Управлението на земите и недвижимите имоти в арабското емирство, цитиран от ТАСС в неделя (15 януари). Руснаците заемат седмо място по обем на инвестициите в дубайски недвижими имоти, изпреварвайки по вложени в тази сфера средства през 2016 г. дори гражданите на САЩ и Франция.

Според агенцията, през 2016 г. почти 42 хил. души от страни от Близкия изток и 136 страни извън Арабския полуостров са взели участие в състезанието за купуване на квадратни метра в града на Персийския залив.

Общата им инвестиция в недвижими имоти и ипотеки е в размер на 259 млрд. дирхама (около $71 млрд.).

Гражданите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) са абсолютни лидери в закупуването на дубайска собственост през 2016 г. Те са следвани от жители на Саудитска Арабия и Кувейт, които са купили почти една трета от имотите, който са били обявени за продажба в Дубай.

Сред гражданите на страни извън Арабския полуостров лидери при инвеститорите са индииците, които са вложили в дубайски недвижими имоти 12 млрд. дирхама (около $3,3 млрд.). Гражданите на Обединеното кралство, които са инвестирали двойно по-малко, са на второ място. Те са следвани от пакистанците, а след това от гражданите на Китай, Канада, Иран, Русия, САЩ и Франция.

Небостъргачът Бурдж Халифа (828 метра) е била най-популярната сграда сред инвеститорите. Чуждестранните инвеститори са вложили близо $2 млрд., за да си купят имоти в най-високата сграда в света.


Източник: Руски дневник