Турция и Гърция обявиха, че ще проведат паралелни военноморски учения край гръцкия остров Крит днес (25 август) на фона на нарастващото напрежение заради турските сондажи за газ и нефт в Източното Средиземноморие. Турция изпрати официално предупреждение към други кораби да избягват района, пише БГНЕС.

Предвид новината, Германия реши да командирова своя министър на външните работи Хайко Маас в Атина и Анкара, за да се опита да намали напрежението, предаде BBC. Маас трябва да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди разговорите в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган.

Турция и Гърция - и двете страни-членки на НАТО - са в конфликт заради откриването на залежи от нефт и газ край Крит и Кипър в спорни води. Турция обяви, че проучвателната мисия на изследователския ѝ кораб Oruc Reis в спорните води ще бъде удължена с четири дни до 27 август.

Изглежда това е подтикнало Гърция, която разглежда проучването като незаконно, да инициира военноморски учения. "Гърция реагира спокойно и с готовност за диалог, както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо за защита на своите суверенни права", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

"Турция няма да направи дори и най-малката крачка назад от дейността и мисията на Oruc Reis", заяви на свой ред президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.