Шотландската национална партия, която подкрепя независимостта на Шотландия, изглежда ще излезе най-силна в изборите за регионалния парламент, което прави по-вероятна перспективата за втори референдум за отцепване от Обединеното кралство, съобщава ДПА.

Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия, заяви, че ще продължи да натиска за провеждането на втори референдум за независимостта на Шотландия, ако нейната партия спечели мнозинство в парламента и "когато моментът е подходящ".

Въпреки това, дори ако шотландките националисти не спечелят 65-те места, необходими за пълна победа, има голяма вероятност мнозинството за независимост да бъде постигнато с подкрепата на Зелените.

Другите основни партии, участвали в изборите, проведени в четвъртък, включват шотландските консерватори, шотландската лейбъристка партия и шотландските либерални демократи - всички те са против независимостта на Шотландия.

Ситуацията вече разпалва напрежението с Лондон, а британският премиер Борис Джонсън отхвърля подобен референдум като "безотговорен и безразсъден" в коментари за "Дейли Телеграф".

Общата правна гледна точка е, че правителството в Лондон трябва да одобри референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство.

Шотландия проведе първия референдум за независимост през 2014 г., когато 55% от хората гласуваха да останат част от британския съюз, докато 45% гласуваха против. Стърджън подчертава обаче, че Брекзит, който шотландците отхвърлиха, е променил ситуацията.