Във Великобритания наближава денят на регионалните избори, който е насрочен за 6 май. Юнионистите са обезпокоени главно за изборите за парламент на Шотландия - Холируд.


Очаква се властта да остане в ръцете на националистите, които са за отделянето от Обединеното кралство. Сепаратистки настроения се проявяват и в други региони на страната.

Шотландската национална партия (SNP) отдавна призовава за повторен референдум за независимост. Още в средата на февруари шотландският вестник The National пише, че регионалното правителство ще определи конкретната времева рамка и формулировката за това гласуване.

В началото на годината премиерът на Шотландия г-жа Никола Стърджън обяви в своя Twitter, че Шотландия скоро ще се завърне в ЕС като независима държава. „Европа, Шотландия ще се завърне скоро. Не гасете светлините“, написа тя, добавяйки към текста шотландския флаг, сърца и флага на ЕС.

Първото гласуване за независимост на Шотландия се проведе през 2014 година. 55% от шотландците бяха за оставането във Великобритания.

Две години по-късно, през 2016 г., се проведе общо британския референдум за Брекзит, по време на който мнозинството гласува в подкрепа за напускането на ЕС.

Шотландците гласуваха против. SNP се зае да организира ново гласуване в Шотландия веднага след това, обяснявайки намеренията си с радикалната промяна в ситуацията.

Но оптимизмът на шотландските националисти подрива настроението на Лондон.

Британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо до Стърджън миналата година, в което се обяви против искането й да предостави на Шотландия правото да проведе нов референдум за независимост. „Вие и вашият предшественик лично обещахте, че референдумът през 2014 г.

ще бъде единственото гласуване за едно поколение. Народът на Шотландия гласува убедително Обединеното кралство да бъде обединено, а правителствата на Великобритания и Шотландия се ангажираха да зачитат резултатите от този референдум“, заяви Джонсън в писмо, публикувано в Twitter.

Той предупреди, че новото гласуване само ще продължи политическата стагнация на Шотландия, която се запазва там от около десетилетие заради кампанията за отделяне от Обединеното кралство.

Според Politico, ако SNP спечели предстоящите регионални избори, те могат да принудят британското правителство да признае, че са спечелили демократичното право да проведат нов референдум.
В същото време изданието цитира мнението на противниците на шотландските националисти, които припомнят, че на парламентарните избори избирателите ще разгледат редица области от политиката, а не само въпроса за независимостта.

Журналистите посочват, че SNP може да поеме по различен път, като прокара своя законопроект за референдум през шотландския парламент. В този случай Лондон ще трябва да оспори тази мярка в съда.

Но според Игор Ковалев, първи заместник-декан по науката във Факултета за световна икономика и международни отношения към Висшето училище по икономика, Джонсън може да контролира ситуацията, като предотврати провеждането на такъв референдум.

Той припомни, че Консервативната партия има стабилно мнозинство в Камарата на общините и то няма да позволи приемането на закон за втори референдум за независимостта на Шотландия.

„SNP, разбира се, ще иска да проведе втори референдум, но никой няма да им позволи да го направят. Законен референдум може да се проведе само след акт на британския парламент и там многократно беше заявено, че шотландците вече са изразили своята воля през 2014 г.

В близко бъдеще няма да видим нови референдуми във Великобритания“, сигурен е експертът.

Олег Охошин, старши изследовател в Центъра за британски изследвания към Института на Европа към Руската академия на науките, отбеляза, че шотландските националисти, в желанието си да получат независимост, разчитат на това, че петролът се добива в Северно море, а значителна част от дохода се разпределя под формата на субсидии за всички региони. Според него тази теза служи като основа за придобиване на независимост на региона.

„Въпреки това шотландските националисти не осъзнават напълно, че дори да имат целия доход от нефта, ще трябва да възстановят цялата система от държавни органи. Най-вероятно ще трябва да създадат и своя парична единица, което неминуемо ще доведе до нарастване на инфлацията и други кризисни явления, като безработицата“, каза експертът.

Той подчерта, че шотландските националисти са изправени пред вътрешни и външни бариери за провеждането на референдум за независимост. Експертът обясни нарастването на опозицията в SNP за вътрешните бариери.

Според него постепенно назрява разцепление в SNP, което Стърджън и нейните сътрудници се опитват да задържат. „Ако говорим за външни бариери, които пречат на SNP да проведе референдум скоро, това са преди всичко процедурните правила.

Правителството на Джонсън има коз, който му позволява да забави тази процедура в зародиш, т.е. да предотврати дискусията в Уестминстър за възможността за провеждане на втори референдум за независимост“, заяви експертът.

Не само Шотландия

Стремежът за отделяне от Обединеното кралство има и в други региони, по-специално в Северна Ирландия. През септември 2019 г. агенция BMG проведе проучване за The Independent, според което около половината от жителите на Великобритания вярват, че Шотландия и Северна Ирландия имат право да проведат референдум за независимост, след като страната е напуснала ЕС.

За правото на жителите на Северна Ирландия след Брекзит да гласуват по въпроса дали трябва да останат част от Обединеното кралство или да станат част от Република Ирландия, 52% от анкетираните вече се изказаха. Само 19% от анкетираните бяха против референдума.

Бившият министър за Северна Ирландия лорд Питър Хейн отбеляза, че резултатите от проучването потвърждават неговите опасения, че Брекзит ще ускори разпадането на Великобритания.

Според анкета от септември 2019 г. по искане на бившия заместник-председател на торите Майкъл Ашкрофт, 46% от анкетираните искат Северна Ирландия да се присъединят към Република Ирландия, докато 45% искат да останат във Великобритания.

Игор Ковалев признава, че има перспективи за разпадането на Обединеното кралство, особено предвид ситуацията в Северна Ирландия.

Той отбеляза, че има перспективи референдумът за бъдещето на провинцията да доведе до присъединяването на Северна Ирландия към Република Ирландия.

„В обозримо бъдеще се очертава точно такъв изход. Със сигурност има проблем, но това не е проблем днешния или утрешния ден“, казва той.

Има сепаратистки настроения и в Уелс.

През декември 2018 г. беше проведено допитване на Sky Data, според което само 17% от уелския народ се изказаха за отделянето от Обединеното кралство.

И въпреки че Брекзит не промени коренно ситуацията там, въпросът за референдума постепенно все повече се появява в регионалния дневен ред.

През лятото на 2019 г. депутатите от общинския съвет на окръг Гуинет (Северен Уелс) подкрепиха идеята за предоставянето на независимост на този регион: 42 местни депутати бяха „за“ тази инициатива, а „против“ бяха само четирима.

Някои градски общини в същия окръг също подкрепиха отделянето от Великобритания. Маршовете за привържениците за независимост на Уелс през същата година привлякоха няколко хиляди души.

Превод: „Труд”/Павел Павлов