Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз се нуждае от нова стратегия по отношение на войната в Украйна. Той каза това по време на реч на консервативния фестивал Tranzit в унгарското село Тихани, пише 24.hu, цитиран от Фокус.

Виктор Орбан обяви необходимостта от прекратяване на огъня, а също така посочи грешките, които според него е допуснал ЕС по отношение на Украйна.

Според унгарския премиер една от "грешките" на европейските страни е "глобализацията на войната". Той също така добави, че Будапеща в началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна е призовала за „локализиране“ на войната.

Според Виктор Орбан стратегията на Запада е украинците да воюват, докато получават пари, информация и оръжия от съюзниците. Ръководителят на унгарското правителство смята, че е невъзможно да се победи Руската федерация по този начин.

"Или мирът трябва да бъде сключен незабавно, или е необходима нова стратегия. Но такава няма. Тъй като украинците са в неизгодно положение по отношение на жива сила, те ще трябва да изпратят войници, а никой не иска и не смее да направи това", каза Орбан.

Премиерът подчерта, че смята това състояние за "грешка в планирането от страна на ЕС", за която трябва да се "плати огромна цена".

По-рано, на 28 юли, бе съобщено, че Виктор Орбан призова за дипломатически край на войната в Украйна. Той заяви, че Западът ще се "бие до последния украински войник", вместо да започне преговори с Русия.

На 27 юли Фкус писа също, че кабинетът на унгарския премиер Виктор Орбан оцени резултатите от контранастъпателните действия на въоръжените сили на Украйна. Ведомството напълно повтори тезите на руския президент Владимир Путин.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук