Урсула фон дер Лайен съчувства на Турция заради конфликта в Сирия, но заяви, че е недопустимо Анкара да пуска бежанци и мигранти към Европа, съобщава "Ройтерс".

"Признавам, че Турция е в затруднено положение по отношение на бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение", обясни тя на пресконференция.

Фон дер Лайен ще посети гръцко-турската граница във вторник, а Бойко Борисов, премиерът на България, която също споделя граница с Турция, предстои да се срещне с турския президент Ердоган в Анкара по-късно в понеделник.

27-те държави от ЕС искат да постигнат съвместна позиция спрямо Турция, която казва, че вече няма да спазва сделката от 2016 г. с ЕС, тъй като поредната ескалация на войната в Сирия изпраща нова вълна бежанци към Турция.

Отношенията на ЕС с Анкара отдавна са обтегнати от проблеми с правата на човека, репресиите на Ердоган към критици след преврата от 2016 г. срещу него и сондажи на въглеводороди край Кипър.

ЕС е разделен как да споделя тежестта за бежанците и мигрантите, достигащи до неговата територия през 2015-16 г.

"Трябва да сме до Гърция и да се борим заедно с изнудването на Ердоган. Европа трябва да направи това, като най-накрая създаде всеобхватната европейска политика за миграция, за която вече призовахме пролетта на 2015 г.", заяви либералният депутат от ЕС Ги Верхофстад. "Днес Гърция понася последиците, утре, останалата част от Съюза."

Възможностите на ЕС включват предлагане на повече средства за над 3 милиона бежанци в Турция, засилване на хуманитарната помощ в Сирия и подкрепа за Гърция и България в охрана на външната граница на блока.

"Ние сме в много трудна ситуация", заяви дипломат от ЕС преди спешната среща на 27-те национални представители в Брюксел, която предстои по-късно през деня.

"Трябва да изразим някаква солидарност с Турция, за да можем да оказваме натиск по отношение на миграцията. Но това е изключително чувствителна тема за държави членки като Гърция и Кипър. Не е ясно какво можем да направим."