Турция се надява на конкретни стъпки от страна на Русия за осигуряване на прекратяването на военните действия в зоната за деескалация на сирийската провинция Идлиб, което ще позволи да се прекрати напрежението там, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция“.

Той заяви това в свой коментар в Анкара относно хода на операцията "Пролетен щит" в Северозападна Сирия. Ердоган каза още, че ще обсъди последните събития в Сирия с руския си колега Владимир Путин.

Ердоган каза още, че в отговор на смъртта на всеки турски войник са били неутрализирани десетки военнослужещи от правителствените сили на сирийския президент Башар Асад, а освен това Анкара е унищожила и голям брой военна техника и оръжия, включително самолети и танкове.

Президентът отбеляза, че Анкара се надява бързо да постигане целите си с операция "Пролетен щит", за да се предотвратят по-нататъшните кръвопролития в Сирия.

„По тази причина, заедно с усилията на място, ние включихме всички свои дипломатически канали“, подчерта държавният глава.

Президентът на Турция допълнително обърна внимание на миграционния поток. Според него, веднага щом Анкара е отворила границите за мигрантите, представителите на западните страни са започнали активно да призовават Турция да ги затвори отново.

„Призовават ни да затворим границата, но решението е взето - въпросът е затворен. Сега и те ще споделят с Турция тежестта и отговорността за бежанците и мигрантите“, каза Ердоган.

В същото време от Кремъл посочиха, че военните на Русия и Турция са в постоянен контакт по отношение на Сирия, а повече за ситуацията в Идлиб ще стане ясно след разговорите между президентите на двете страни. Това заяви говорителят на руския лидер Дмитрий Песков.

"Нашите военни са в постоянен контакт и най-важното - всички ние ще се съсредоточим върху преговорите между Путин и Ердоган", каза той пред репортери в отговор на молба да коментира плановете на Турция за разширяване на операциите си Идлиб.