Руският президент Владимир Путин иска да използва зимата като “военно оръжие” срещу Украйна с “умишлени нападения” срещу гражданската инфраструктура, за да лиши страната от топлина, електричество и вода, заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на провелата се вчера среща на външните министри на държавите членки на Алианса в Букурещ, предадоха световните агенции.

“Умишлените атаки срещу основни инфраструктури - топлина, светлина, вода, газ - имат за цел да причинят възможно най-много страдания на украинските цивилни в опит да нарушат техния ангажимент, тяхното единство в борбата срещу руската инвазия”, каза Столтенберг.

Щетите от ракетните удари по Украйна са колосални, НАТО възнамерява да мобилизира допълнителна помощ за Киев, настоя още той.

Според Столтенберг, въпреки усилията на системите за противовъздушна отбрана на Украйна, “тези удари нанасят значителни щети”. “Всички сме виждали сателитни изображения, където Европа е в светлина, а Украйна е потънала в мрак. Това отразява огромните последствия и огромната задача да се възстанови всичко това”, каза Столтенберг.

Северноатлантическият алианс проучва възможностите да предостави на Украйна нови системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и да осигури поддръжка на вече прехвърлените системи.

НАТО планира да разшири присъствието си “от Черно до Балтийско море”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

“Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море. И като част от тези усилия, ние непрекъснато работим един с друг...”, уточни държавният секретар на САЩ по време на пресконференция в Букурещ.

Блинкен също подчерта, че Черноморският регион е от стратегическо значение за НАТО.

Междувременно германският министър на правосъдието Марко Бушман нарече “систематичното” унищожаване на енергийна инфраструктура, извършено от Русия в Украйна, “военно престъпление”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук