Светът като цяло не беше готов за разпространението на коронавируса. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, предаде БГНЕС.

Според него Нова Зеландия и Руанда са инвестирали успешно в универсални здравни грижи. "Трябва да гарантираме, че всеки на планетата има достъп до медицински услуги и грижи, необходими за постигане на най-високите нива на физическо и психическо здраве", каза Гебрейесус пред The Financial Times.

Ръководителят на СЗО също така даде за пример Тайланд, където лекарите показаха "хуманност и усет към местната общност", обикаляйки хората със симптоми по домовете им. С това, според него, страната се е отличила в сравнение с по-развитите държави.

"Десетилетия на инвестиране в здравната система позволи на тези страни бързо да реагират на появата и разпространението на COVID-19 в началото на януари", обобщи той.

Говорейки за западните страни, Гебрейесус открои Италия: според него "сътрудничеството на национално ниво и взаимодействието с науката" помогнаха на страната да преодолее масовото разпространение на инфекцията. Но в Италия нещата отново тръгват на зле и, както по-рано съобщихме, там въвеждат нови и строги мерки.