Ковид пандемията приключи, но последиците от нея за психиката на една огромна част от населението остават. През двете активни години на локдауни, мерки, маски и други подобни безумни решения, (на)учените, говорещите глави и експертите повтаряха една след друга своите максими, лансирайки ги за абсолютна и неопровержима истина, пише Flagman.bg

Всеки, който вярваше в противното, бе третиран като „теоритик на конспирациите”, „Бай Ганьо”, „неук” и дори „глупак”. И въпреки че в мрежата имаше достатъчно информация през целия ход на пандемията, която добре показваше, че не всичко, излизащо от устата на експертите трябва да се приема за чиста монета, мнозина не си направиха дори труда да проверят информацията, сляпо доверявайки се на чуждата експертиза.

Сега водещи медии, които бяха двигателя на „истината” по време на ковид започват да „дават назад”. В материал отпреди броени дни в New York Post, озаглавен „10 мита, изричани от ковид експертите – сега развенчани”, от изданието се опитват да оправдаят позицията си, с която заклеймяваха онези, които не вярваха на официалното повествование – за чували с трупове и апокалипсис, ако не следваме съветите.

От изданието обаче уточняват, че макар т.нар. „експерти” да са били в грешка, то това било „нормално” и „разбираемо”, защото можело да се работи само с информация, с която разполагаме. Кои обаче са въпросните митове? Може би ще се изненадате.

№1 Натуралният имунитет не ви защитава

За развенчаването на този мит категорично не е необходимо някой експерт да го изкаже публично. В 99% от човешката хилядолетна история, единствената защита на организма е била натуралната и няма причина да смятаме, че тя не може да се справи с нов вирус така, както се е справяла с другите нови през годините.

Научен труд, публикуван в The Lancet сега обобщава общо 65 големи изследвания, проведени в 19 страни, които установяват категорично, че натуралният имунитет е най-малкото толкова ефективен, колкото ваксините, ако не и повече.

Данните за това бяха известни през цялото време, но изглежда неудобни за някого. Въпреки това постоянно се лансираше – ваксинирайте се дори и да сте преболедували, защото имунитетът ви е по-слаб. Нищо, поне на преболедувалите се даде някакъв шанс да извадят „зелени сертификати”, макар и критериите за това да бяха абсурдно завишени.

№2 Маските предпазват от предаване на вируса

Тук също няма изненада. Че това е мит беше ясно от самото начало на пандемията и много истински професионалисти от медицинските среди го обясниха правилно. Дори лидерите на т.нар. „НОЩ” преди началото на пандемията обясняваха колко безполезно било да се носят маски.

Проучване, публикувано миналия месец от високоуважаван научен екип от Оксфорд, разкрива ясно – маските са нямали никакъв значителен ефект в предотвратяването на предаването на вируса. Иначе се глобявахме, ако не дай си Боже се разхождахме в парка без маска.

№3 Затварянето на училищата стопира предаването на вируса

...Има ли смисъл да се обсъжда? Статистика е категорична – затворени или не, училищата нямаха почти никакъв ефект върху начина, по който вирусът се предаваше. Проучвания за това могат да се намерят в почти всички страни в Европа, а там, където няма такива, отворените статистически данни са на разположение, за да се верифицира твърдението. Добри примери са Испания и Швеция.

№4 Миокардит, причинен от ваксини, е много по-рядко срещан от този, причинен от инфекция

Подценяването на риска от ваксините беше повсевместен навсякъде и от всички официални лица, които през двете години на пандемията всячески обясняваха колко те са безопасни и как трябва да се вярва в „наукаТА”. Цитираха се и скалъпени проучвания, които не биха могли да минат научна критика никога, ако не беше по времето на ковид.

А в контраст една огромна база от алтернативни проучвания крещяха още тогава – след ваксина (иРНК) има 6 до 28 пъти по-голям шанс да получите възпалени на сърцето. Особено при младите мъже във възрастовата група между 16 и 24 г. Няма да споменаваме десетките спортисти, които през изминалите 2 години се сриваха по терените привидно от нищо.

№5 Има полза от трета доза при младите хора

Предвид предния вече развенчан мит тук няма особено много какво да се каже. Третите дози или т.нар. „бустери”, на чист български език, имаха ефект при възрастните хора – несъмнено, защото те не са изложени на риск от миокардит. Никога обаче е нямало доказателство, което да сочи, че бустерите и изобщо ваксините са необходими при млади хора. Въпреки това, не са малко семействата дори и в „неваксинирана България”, които сложиха трета доза на децата си.

№6 20% от преболедувалите страдат от т.нар. „дълъг COVID”

Твърдението е повече от абсурдно още на пръв прочит. Сега обаче е доказано от проучване, проведено наскоро във Великобритания, според което едва 3% от преболедувалите ковид пациенти са имали симптоми, продължили до 12 седмици след инфекция. Каква е причината за това?

Може би просто, че фактът, че човек е уморен след боледуване, не е причина да се счита, че умората е симптом на т.нар. „пост-ковид синдром”. Като допълним към това и задължителната карантина, която умаря организма чисто физически и психически – картината става по-кристално ясна. Т.нар. „дълъг COVID” е по-скоро медицинизацията на обикновения живот.

Предвид всичко това съвсем спокойно можем да отчетем, че експертите, твърдели обратното и обективно обиждали хората, които не ги слушат, са били в грешка. Дали са отговорни за действията си през последните 3 години, няма как да преценим ние.

От чисто морална гледна точка обаче представянето на мнение за факт от високата трибуна, не може да бъде прието и модерното общество е длъжно да не забравя и да насочи всичките си сили към това катастрофата на ковид мерките и безумния пандемичен отговор никога повече да не бъдат повтаряни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук