Властите на Перу арестуваха шофьор на камион, който бе обвинен, че е карал тежкото си возило върху световноизвестните рисунки от платото Наска, пишат местни медии. Министерството на културата съобщи, че Хайнер Флорес Виго влязъл с камиона си в неохраняема част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, оставяйки дълбоки следи и нанасяйки вреди на три от рисунките.

Рисунките от Наска са огромни геоглифи, които представляват имагинерни фигури, същества и растения, които са издълбани на повърхността на пустинята Сечура преди около 1500-2000 години. Вярва се, че са направени с астрономически и ритуални цели.
Флорес Виго бил задържан, след като игнорирал знаците и шофирал върху безценните рисунки. Той бил освободен, тъй като съдията преценил, че няма достатъчно доказателства, че е действал умишлено. В социалните мрежи не можели да повярват какво се е случило: "Шегувате ли се?", пита един, а други го наричат "глупав" и "идиот".

Властите обещаха да засилят охраната си, за да се избегнат други инциденти. Това не е първия път когато световно известните геоглифи са жертва на вандализъм. През 2014 г. активисти на "Гринпийс" ги увредиха като изкопаха в тях свой лозунг.

Превод: БЛИЦ