Куче, чийто стопанин е бил заразен с коронавируса, даде "слаб положителен" резултат за новия китайски вирус, съобщи китайското правителство, съобщава "Индипендънт". 


В съобщение до медиите, говорител на министерството на селското стопанство, риболов и консервация заяви, че кучето им е било предадено от агенцията по здравеопазването на 26 февруари. 

След взимането на орална, назална и ректална проба е било открито, че кучето е дало положителен резултат за вируса, но при това не е демонстрирало никакви симптоми. 

"Министерството ще проведе много щателен мониторинг на въпросното куче и ще вземе още образци за тестове, за да потвърди, дали наистина кучето е било заразено с вируса, или това е резултат от замърсяване в обкръжаващата среда", заяви говорителят в изявлението. 

Говорителят добави, че към момента властите не разполагат с категорични доказателства, че "домашни любимци" могат да се заразяват с Ковид-19, или да го предават на хора. 

Въпросното куче е единственото, поставено под карантина в специален обект за животни в пристанището на Хонконг. Ако кучето наистина е заразено, това ще е първият случай на домашен любимец, заразил се с вируса от човек. 

Превод и редакция: БЛИЦ