Картината „Смехът на Христос“ от флорентинския художник Чени ди Пепо (Джовани) Чимабуе (1240-1302) е открита в дома на възрастна жена в град Компиен през 2019 година. Тя държала рядкото произведение на изкуството в кухнята си, което според нея било гръцка икона.

Жената, собственичка на произведението, не знаела какво е изображението с размери 24 на 20 сантиметра, каза експертът Джером Монкучи, който е помолен да оцени творбата, открита през 2019 г.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Картината, която е нарисувана през 1280 г., е била продадена на търг през октомври 2019 г. и достигнала цена от 24,2 милиона евро, четири пъти по-висока от първоначалната. Тогава обаче френското правителство решило да блокира продажбата, като дава на картината статут на „национално богатство“.

Благодарение на това решение този рядък шедьовър остава във Франция 30 месеца, през които правителството направи всичко възможно, за да откупи картината.

Френският министър на културата Рим Абдул Малак и директорът на Лувъра Лорънс де Карес обявиха, че картината вече е част от колекцията на музея.

"Това придобиване е резултат от изключителната мобилизация на музея Лувър, която позволява на Франция да запази произведенията, които най-големите музеи в света обичат да показват и по този начин ги правят достъпни за всички" - се казва в изявление на министерството, без да се дават допълнителни подробности за това как са събрани парите.

Освен това от ведомството определят картината като „ключова за историята на изкуствата, отбелязвайки завладяващ преход от иконография към живопис“. Известни са само около 15 произведения на Чимабуе, което прави картината „национално съкровище с голямо значение.“

„Смехът на Христос“ и „ Мадона на трона с ангели“ от художника от Флоренция, (427x276 см) ще бъдат част от колекцията на Лувъра, и двете творби ще вземат участие в изложбено събитие през пролетта на 2025 г., съобщиха от министерството.

Чимабуе е фамилното име на художника Чени ди Пепо, роден във Флоренция през 1240 година. Известно е, че е бил учител на Джото, който се смята за един от най-големите художници от предренесансовата епоха. „Смехът на Христос“ е част от диптих, съставен от осем сцени на Христовото страдание и разпятие.

Националната галерия в Лондон разполага с друга сцена - „Девата и дете с два ангела“, което галерията придоби през 2000 г. Тя се смяташе загубена от векове, преди британски аристократ да я намери в дома на своите предци в Съфолк, предава АФП.

Другата, „Бичуването на Христос“, може да бъде видяна в колекцията Frick в Ню Йорк, САЩ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук