Изследовател на тайните на прохода "Дятлов" Валентин Дегтерев предложи много необичайна версия за смъртта на туристите в Северен Урал. Според него не е изключено всички да са били погубени от болест с изключително малък инкубационен период.

На страницата си във Фейсбук той споделя историята, която чул от лекаря Александър Кошевец. Мъжът, който е починал през 2008 г., е присъствал на аутопсията на част от туристите. Тогава на медиците в моргата е било казано, че трябва да се носят специални костюми, тъй като жертвите са заразени с опасна инфекция.Труповете имали странен цвят и излъчвали радиация. Дрехите на студентите били изпратени за експертиза.

Лекарите са открили инфекцията само при размразяване на телата. Преди това анализите не показали нейното присъствие.

При голям студ вирусът не е опасен. Процесът на заболяването е придружен от халюцинации: най-вероятно хората са имали чувство, че някой ги преследва. Поради заболяването тъканите на крайниците им са отказали, а при някои е започнала гангрена.

Дегтерев отбеляза, че това е само една от версиите за случилото се и не разполага с факти, които да докажат теорията му.

Трагедията, станала обект на разследване, се разигра в нощта на 2 февруари 1959 г. в Северен Урал. Тогава група от девет туристи - две момичета и седем младежи, сред които и ръководителят Игор Дятлов, загиват мистериозно.Издирването на групата започва на 16 февруари 1959 г. По-късно се оказва, че част от членовете на групата са загинали от студа, а други - от сериозни травми.

Версиите за причините за трагедията са многобройни - от научни до фантастични, но нито една от тях все още не е успяла да обясни не загубата на 9 човешки живота.

Проходът, където групата умира, сега се нарича проходът „Дятлов”.