Светът не е добре подготвен за глобалния спад на раждаемостта, който ще се отрази ужасяващо на обществата

Това гласи ново изследване на учените от Университета във Вашингтон, публикувано в медицинския журнал "Лансет".

Според тях до края на века населението на почти всяка държава ще започне да намалява.

А до 2100 година населението на 23 нации, включително Испания и Япония, ще е наполовина. Обществото ще започне да застарява, а толкова хора ще стават на 80 г., колко деца се раждат.

Когато индексът на раждаемостта падне под 2,1, една нация започва да намалява.

През 1950 година жените са имали средно по 4,7 деца през живота си. Според проучването, през 2017 година раждаемостта е паднала до 2,7, а до 2100 година индексът ще е 1,7.

Според учените през 2064 година броят на хората ще достигне своя пик - 9,7 милиарда, а след това ще започне да пада и ще стигне 8,8 милиарда до края на века.

"Това е доста сериозно - по-голямата част от света естествено преминава към спад на населението. Мисля, че е трудно да осъзнаем колко важно е това. Ще трябва да организираме обществата си по нов начин", казва един от учените - проф. Кристофър Мъри, пред BBC.

Защо спада раждаемостта?

Той не е свързан със стерилността. Според изследването все повече жени отделят повече време на образованието и кариерата си. Също така достъпът до контрацептиви е доста по-лесен. В съвременния свят жените избират да имат по-малко деца. Така спадащото ниво на раждемостта в някои аспекти е история на... успеха.

Според проучването пикът на населението на Япония вече е минал. Той е бил 128 милиона през 2017 година. До края на века броят на японците ще е приблизително 53 милиона. Спадът в Италия също ще е драматичен - от 61 млн. до 28 млн. за същия период от време. Населението на 2 държави ще намалее с повече от половината.

Пикът на Китай ще настъпи след 4 години, когато населението му ще е 1,4 млрд. души.

До 2100 година то ще е намаляло до 732 млн. Индия ще заеме мястото на Китай като държавата с най-голямо население. Не толкова стряскаща е прогнозата за Великобритания. Тя ще стигне своя пик през 2063 година с население от 65 млн. души. След това то ще започне да пада.

Проблемът е голям, тъй като се очаква 183 от 195 държави по света да са със застаряващо население.

Това може да ви звучи добре, тъй като е полезно от екологична гледна точка. Но учените казват, че има и друг ъгъл, от който да погледнем случващото се:

"Възрастните хора ще са повече от младите. Това ще доведе до обърната възрастова структура, а след себе си тя носи много негативни последствия", обяснява проф. Мъри.

Изследването предвижда, че броят на децата под 5 години ще падне от 681 млн. до 401 млн. през 2100 година. За сметка на това, броят на хората над 80 ще скочи от 141 млн. до 866 млн.

"Това ще създаде огромна социална промяна. Това ме притеснява, тъй като имам 8-годишна дъщеря и не съм сигурен как ще изглежда света, когато тя порасне", казва Мъри.

А въпросите са много - кой плаща данъците в застаряващ свят, кой плаща за здравната грижа за възрастните хора, кой ще се грижи за тях? И най-вече - ще могат ли хората въобще да се пенсионират?

"Трябва да се приземим меко", категоричен е професорът.

Има ли решение на проблема?

Някои държави като Великобритания използват миграцията, за да компенсират спадът в раждамостта, но това не е решение, тъй като спадът на населението се очаква в почти всяка държава по света.

"Ще има състезание за това, при кого да отидат мигрантите, тъй като те няма да са много", предсказва Мъри.

На някои места има привилегии за родителите - по-дълго майчинство или бащинство, финансови стимули, безплатна здравна грижа за децата. Но и тези мерки все още не дават резултат.

През това време населението на Африка се увеличава. Нигерия ще се превърне във втората най-населена държава с популация от 791 млн.

"Броят на афроамериканците в повечето държави ще се увеличи. Това ще е повратна точка в борбата срещу расизма, тъй като ще се срещаме с все повече чернокожи хора", казва Мъри.

Източник: Днес бг