Вчера се навършиха точно десет години от смъртта на краля на попа Майкъл Джексън, който си отиде от този свят на 50 години. На 25 юни 2009 година той е предозиран с лекарства. 

Животът и смъртта му и до днес си остават загадка. Как точно са изглеждали последните 24 часа от живота му?

Точно преди смъртта си Майкъл Джексън подготвя своето голямо завръщане на сцената.
Затова и новината за смъртта му преди десет години шокира целия свят.

Известният певец умира само три седмици преди да стартира от Лондон турнето си "This Is It".

Приятелите, с които прекарва последния си ден, твърдят, че никога не е изглеждал по-добре. Хореографът Трафис Пейн дори разкрива, че на 24 юни следобед Майкъл Джексън минава с него цялата хореография за концерта от началото до края. 

"Наистина му вървеше. По никакъв начин не му е личало, че не се чувства добре. Беше в прекрасно самочувствие и физически най-накрая успя да изпълни танцови стъпки, които искаше да направи преди това", спомня си музикалният режисьор Майкъл Беардън.Майкъл прекарва на репетициите почти 12 часа и някъде около полунощ се прибира вкъщи. Музикалният режисьор Дориан Холи го изпраща дотам и дори успява да се раздели с него. "Обичам те, Майк", казва той, без да предполага, че това ще са и последните думи, които ще отправи към него. Още отпреди е доказано, че Майкъл Джексън страда от хроническо недоспиване. Според близките му той просто не може да заспи без сънотворни. За това той разчита на лекаря си Конрад Мъри, който по това време е бил в дома му. "Трябва да бъда подготвен за Англия", повтарял му непрекъснато в онази вечер Майкъл Джексън, обяснявайки, че иска да е отпочинал и да може да заспи. 

Мъри, който получавал от клиента си 150 хиляди долара месечно, дал на певеца в 1. 30 след полунощ Валиум, за да му помогне да заспи. Когато това не се получило след половин час, включил системи, през които вкарал в организма на певеца Ативан - лекарство срещу тревожност. В три часа сутринта Майкъл все още не можел да заспи, затова лекарят му дал следващо приспивателно - Версед. През останалите часове му дал още веднъж Ативан и Версед. Но дори и те не помогнали за заспиването.

Дори и този ужасяващ коктейл не е бил причина за смъртта на Майкъл Джексън. Решаващ е бил хипнотикът Пропофол, който се дава на пациенти преди и по време на операция за предизвикване на анестезия. По-късно, по време на съдебния процес срещу него, лекарят многократно ще твърди, че именно Майкъл е бил този, който е искал от него да вкара в организма му това вещество. Дори признава, че вече го е прилагал няколко пъти през последните два месеца преди смъртта на поп краля. Така в 10. 40 му слага т. нар. "мляко", както Майкъл е наричал това лекарство. 

Когато лягал да спи през нощта, Майкъл бил свързван с апаратура, която следяла сърдечната честота и пулса. Десет минути, след като вкарал Пропофол в организма на пациента си, лекарят отишъл до тоалетната, а когато се върнал, установил, че Майкъл Джексън не диша. 

Веднага започнал реанимация, затова и нямал време да извика първоначално спасителен екип. Поне така твърди по-късно пред полицията и съда.

След известно време се разкрещял на охраната да се обадят на 911. 

Самият сигнал е подаден чак в 12 часа и 21 минути - почти два часа, след като Джаксън получава съдбоносната доза Пропофол. По това време и останалите му служители забелязали, че нещо не е наред и започнали да изпадат в паника. 

Двете по-големи деца на Майкъл Джексън - Парис и Принс били ужасени.

Когато от Спешна помощ пристигат на място, те били в шок, намирайки Джексън в спалня пълна с лекарства, бутилки и инжекции, кислородна апаратура и системи. Веднага след това певецът е закаран до лекарския център UCLA. Там лекарите се борят за живота му час и 13 минути, преди да го обявят за мъртъв. Новината за кончината на краля на попа е съобщена на обществеността в 14. 44 минути. През 2011 година личният лекар на Майкъл - Конрад Мъри бе осъден на четири години за смърт по непредпазливост.Две години по-късно е пуснат на свобода. 

Превод БЛИЦ