Повече от девет месеца след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 януари, само седмици преди края на преходния период, преговорите за окончателна сделка за Брекзит остават неубедителни, пише China Daily.

ЕС не иска Великобритания да запази достъпа си до пазарите на Европа, ако същевременно не желае да спазва правилата му. Обединеното кралство от своя страна се оплаква, че ЕС иска твърде много, като същевременно не предлага това, което то заслужава като независима, суверенна държава.

Според Валдис Домбровскис, най-висшият официален търговски представител на ЕС, все още има "важни елементи, които трябва да бъдат решени" и предстои "значителна работа", за да влезе в сила пълното споразумение на 1 януари. Нараства безпокойството, че няма да има сделка.

Ще бъде в полза и на двете страни, както и на и без това крехката световна икономика, ако се формира споделено чувство за спешност, за да се ускори процесът и да се гарантира, че вариантът „брутален развод на края на пропастта“ няма да се материализира.

Пандемията COVID-19 несъмнено е добавила допълнителна тежест върху продължителните преговори - карантинните мерки, както и ограниченията за трансгранично пътуване, удължават процеса. 

И все пак, ако не предстои сделка, масово се очаква, че това значително ще изостри проблемите и щетите, които пандемията вече е нанесла на икономиките на Обединеното кралство и ЕС, и в крайна сметка ще се окаже фактор за ново забавяне на процеса на икономическото им възстановяване.

Това също не би било добра новина за глобалната икономическа перспектива. Това несъмнено би било нов шок за финансовите пазари. Прекъсването на веригите за доставки, особено на тези отвъд Ламанша, ще бъде неизбежно. След което и стотици хиляди работни места ще бъдат изложени на риск.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се въздържа от обсъждане на икономическите перспективи на страната си след Брекзит. Но ако останалите пречки по пътя на сделката не могат да бъдат изгладени и споразумението между двете страни не бъде постигнато преди бързо наближаващия краен срок, вероятно ситуацията ще стане значително по-трудна, отколкото икономиката на страната му е готова да понесе.

Без подходящо споразумение тарифите и различните други бариери веднага ще се включат на 1 януари и ще прекратят това, което до момента е било нормално икономическо взаимодействие от двете страни на Ламанша. Много удобства и преференциални процедури, приети за даденост през последните десетилетия, няма да може да бъдат премахнати за една нощ.

Щетите ще бъдат двупосочни. Въпреки че ЕС като цяло може да бъде в по-добро положение от Обединеното кралство, за да поеме икономическия шок от липса на сделка, последиците в рамките на ЕС ще бъдат неравномерни. Това ще доведе до победители и губещи, което допълнително ще увеличи неравенствата, съществуващи в блока. Въпреки това шокът ще бъде по-силен и остър за Великобритания.

KPMG прогнозира, че британската икономика ще спадне с 11,2% тази година поради пандемичните ограничения. При сделка ръстът на Обединеното кралство през следващата година може да бъде 10,1 процента, без нея ще се ограничи до 4,4 процента, според прогнозата му.
Такава драматична разлика прави необходимостта от правилна сделка още по-важна.

И все пак независимо дали е сключена сделка, желанието на правителството на Обединеното кралство да излезе отрамките на международното сътрудничество вероятно ще има траен ефект върху страната, а не само за ЕС.