Pървият президент на Казахстан – Нурсултан Назарбаев, отдавна е починал и вече е погребан, твърди лидерът на Либерално-демократическа партия на Русия Владимир Жириновски.

"Мисля, че той почина отдавна. Той умря отдавна и беше погребан", каза Жириновски, добавяйки, че е обичайно мюсюлманите да погребват хора в деня на смъртта.

Според Жириновски човек не може „да се скрие толкова време“, да не коментира нищо за страната си, и да е жив. Жириновски припомни, че бившият шеф на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов беше арестуван седмица след като беше освободен от поста си по обвинение в държавна измяна.

Кадри от последните дни на декември 2021 г. обаче показват Назарбаев на среща с Владимир Путин.

На 5 януари, в началото на размириците в страната, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отстрани Нурсултан Назарбаев от ръководния пост на Съвета за сигурност и сам зае тази позиция.


Назарбаев и Путин на среща на 28 декември 2021 г. Снимка: БГНЕС

До момента първият президент на Казахстан не е коментирал лично ситуацията в страната.

Преди ден най-малката дъщеря на Нурсултан Назарбаев Алия каза, че преживява събитията, които са се случили в страната. "С тежко сърце преживявам трагичните събития у нас. Няма думи, с които да изразя болката си заради жертвите и ранените при протестите. Изказвам искрените си съболезнования на семействата на всички загинали", написа дъщерята на бившия президент на Казахстан в профила си в Instagram. Това беше първият коментар на представител на семейството на Нурсултан Назарбаев за събитията в страната.

Няколко часа по-късно обаче Алия Назарбаева неочаквано изтри профилите си във Facebook и Instagram. Предполага се, че това се е случило поради факта, че геолокацията на Назарбаева е разкрита в социалните мрежи, и показа, че е в Дубай.

Днес бяха прекратени правомощията на председателя на УС на АД "КазТрансОйл" Димаш Досанов и председателя на УС на АД "Национална компания "КазакГаз" Кайрат Шарипбаев.

Димаш Досанов е съпруг на Алия Назарбаева. А Кайрат Шарипбаев, според някои медии, е в неофициален брак с голямата дъщеря на първия президент на Казахстан Дарига.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!