Русия успя да намали значително изоставането си от САЩ по отношение на безпилотните бойни самолети. Армията вече използва леки разузнавателни дронове и се изпитват тежки разузнавателни и ударни БПЛА, пише "Поглединфо".


САЩ заявиха, че F-35 ще бъде последният пилотиран изтребител, а след това ще се бият само бойни дронове. Благодарение на решенията, взети навреме от министъра на отбраната, Русия също се подготвя за въздушните битки на бъдещето.

В Русия започна развитието на БПЛА “Орион-2” (друго име - “Сириус”), който трябва да наблюдава големи пространства. Устройството ще може да провежда наблюдение за дълго време в оптичния, инфрачервения и радарния обхват. Това бе обявено от Николай Долженков, генерален дизайнер на групата “Кронщат”, разработчик на устройството. Създаването на летателния образец на “Орион-2” ще отнеме най-малко четири години, каза Долженков.

Предишната разработка на “Кронщат”, разузнавателните и ударни БПЛА „Орион“, ще влезе в експлоатация в нашата армия до края на годината, съобщи директорът на производствената компания Сергей Богатиков по време на въздушното изложение МАКС-2019.

Теглото на “Орион”е 1100 кг, устройството е в състояние да носи полезен товар до 250 кг. Максималната продължителност на полета е най-малко 24 часа, височината е около 8 км. В бъдеще се планира да се произвеждат до 30 такива устройства годишно”, обобщи експертът.

Властите на ОАЕ вече проявиха интерес към една от модификациите на “Орион” като разузнавателен дрон. Емиратите поискаха да изпитат апарата “Орион-E” на своя територия, съобщи Федералната служба за военно-техническо сътрудничество.

Тази седмица се появиха новини за поредния проект на перспективен боен дрон. Най-новата разработка на конструкторското бюро “Сухой”- руските тежки дронове С-70 “Ловец” в ударна версия с оръжия ще бъдат изпитани още през 2023-2024 г., каза вицепремиерът Юрий Борисов. Серийните доставки на този дрон до войските са планирани за 2025 година.

Според разработчиците „Ловец“ ще се превърне в универсална платформа за разполагане на „напреднали авиационни оръжия, оборудване за въздушно разузнаване и друго оборудване“.

Първият полет на „Ловеца” стана известен в началото на август. „Ловецът“, направен по схемата „летящо крило“ с използването на специални материали, е практически невидим за инструментите за радарно откриване.

В същото време размерите на БПЛА позволяват носенето на оръжие за нанасяне на удари както по въздушни, така и по наземни цели. По този начин експертите смятат, че „Ловецът“ може да замени бомбардировачите, тоест в бъдеще да стане първият тежък ударен безпилотен летателен апарат на руските военновъздушни сили.

Експертите са единодушни - дроновете ще определят въздушната битка на бъдещето.

Показателно е, че в доклад, публикуван през 2009 г. „План за развитие на безпилотната авиация до 2047 г.“, американските военновъздушни сили прогнозират, че изтребителят-бомбардировач F-35 ще бъде най-последната разработка на пилотирана машина в американската авиация. На прага стоят технологиите за управление тип. “пчелен рой“ от бойни дронове, които се развиват и у нас.

По-специално през май миналата година Концернът за радио-електронни технологии (КРЕТ) обяви, че очаква да подготви хеликоптер до 2025 г., който ще може да управлява цяла група дронове. Обърнете внимание, че в същия период са планирани серийните доставки на тежкия БПЛА “Ловец”.

Според експертите разработените в Русия безпилотни летателни апарати, които започват да се разработват в съветския период, са обезсилени през деветдесетте години и почти не се развиваха в първото десетилетие на века. След “Августовската война” от 2008 г. нашите военни се убедиха, че в съвременната война разузнавателните дронове са незаменими. Тогава Русия дори трябваше да купи партида БПЛА от Израел. Пълноценно възраждане на собствената програма започна след 2012 г., с назначаването на Сергей Шойгу за ръководител на Министерството на отбраната.

Изказвайки се на разширено заседание на комитета за отбрана на Думата през март тази година, Шойгу заяви, че към 2012 година у трите части на безпилотната авиация във ВС е имало 91 остарели комплекси с безпилотни летателни апарати, произведени през 70-те.”

„По своите характеристики те не можеха да изпълняват задачи в съвременния бой“, подчерта министърът. През последните седем години са сформирани 38 военни части, които са въоръжени с повече от две хиляди съвременни дрона, а от 2019 г. най-новите разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарати със среден обсег ще започнат да пристигат там, заяви Шойгу пред депутатите.

„По времето на Анатолий Сердюков командването на ВВС пристъпваше към дронове с достатъчен дял скептицизъм и, може да се каже, негативност. Факт е, че в онези дни, ако си спомняте, ние „не се биехме с никого“, коментира редакторът на списание “Арсенал на отечеството” Алексей Леонков. Той отбеляза, че застоят в развитието на дроновете е проява на тогавашното общо никак не блестящо състояние на цялата руска авиация.-

„Ученията„ Восток 2010 “бяха типичен пример за такава неразбираема политика. Тогава беше необходимо да се прехвърли част от въоръжените сили от запад на изток.

И се оказа, че е невъзможно да се направи това от силите на военно-транспортната авиация - заради “отсечени” и ликвидирани летища”, оплака се Леонков. “Персоналът беше доставен с граждански самолети, а оборудването с железопътен транспорт. Разбира се, не може да се говори за никаква ефективност”.

„В същото време разузнавателните самолети на практика престанаха да съществуват. И в този смисъл ние просто продължаваме да стоим зад американците - миналата година “Боинг” пусна стотния разузнавателен самолет “Посейдон”. Но това, в което вече се състезаваме с американците, е производството на дронове “, заяви експертът.

„Ние показахме ефективност, когато дойде друг министър на отбраната и постави нещата в армията в ред. Ясно е, че въпросът за БПЛА също се възражда при Сергей Шойгу и сериозно се развива под негово ръководство”, добави Леонков.

И така, ако през 2011 г. във въоръжените сили е имало само 180 безпилотни бойни системи, то за четири години техният брой се е увеличил 10 пъти - Шойгу цитира такива данни на заседание на Министерството на отбраната, което се проведе с участието на президента Владимир Путин през декември 2015 г., в самото начало операциите в Сирия. Още тогава министърът заяви:

Направен е значителен скок в разработването на безпилотни летателни апарати. Опитът от изпълнението на бойни мисии в Сирия показа, че те са незаменими в хода на военни действия. "

Леонков припомни, че през 2015-2017 г. в Сирия нашите дронове са направили 16 хиляди полета. В сирийското въздушно пространство ежедневно се намираха до 50 БПЛА.

Според него дронове, като “Форпост” и “Орлан-10”, предават данни за врага на бойните самолети, с помощта на самолетите за далечно радарно откриване и управление A-50 и A-50У. Това позволява на авиацията ефективно да поразява позициите на терористите, информация за това веднага се предава на Националния център за управление на отбраната в Москва.

Следователно изявленията на западните противници, че руската авиация е поразявала неправилни позиции не се поддават на критиката, заключава Леонков.

Експертът по БПЛА Дмитрий Федутинов обяснява, че сега руските военни разполагат предимно с безпилотни системи домашно производство.

Що се отнася до дроновете с големи размери, “включително тези, свързани с тактическия клас и класа на средно надморска височина с голяма продължителност на полета", те все още са на различни етапи на създаване. „Изглежда, че преди началото на масовото производство и доставките към войските, може да изтекат от една до няколко години”, смята Федутинов.

Но като се имат предвид усилията на Министерството на отбраната, трябва да се очаква ускорение в разработването на домашни бойни безпилотни самолети. „Позицията на военното ръководство, която дава висок приоритет на тази област, несъмнено допринася за положителните промени в развитието на безпилотни системи, каквото наблюдаваме в момента“, заяви Федутинов.