След излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие и откровените изявления на първите лица от Държавния департамент и Пентагона за това, че вече е целесъобразно американските ракети да бъдат разположени в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, Русия напълно логично се зае с контрамерки.

Главната «противоотрова», естествено, е ответното разполагане на подобни средства за поразяване в максимална близост до територията на САЩ — на дистанция, гарантираща поразяване, пише bgr.news-front.info.

Първа, в списъка на страните, в които има възможност да се разположат подобни ракети е Венецуела, чието правителство ще получи пълноценен военен «покрив» пред американските посегателства.

Според много експерти, споразумението за взаимната обмяна на визити между корабите на Русия и Боливарската република, подписано миналата седмица в Москва от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и неговия венецуелски колега Владимир Лопес, има пряко отношение към темата.

Сега корабите на руския ВМФ (и на първо място с ракетно оръжие на борда си) ще получат законно право да се намират в пристанищата на Венецуела за неограничено време. Така Русия ще успее да мине и без нуждата да изгражда стационарни бази в тази неспокойна страна.

Втори номер в списъка е Куба. Точно там подобни бази няма да са никак излишни.

И отново според информирани източници, кредитът от 38 милиона, неотдавна отделени от Русия «за модернизацията на кубинската военна промишленост», всъщност ще бъде похарчен не за превъоръжаването на кубинската армия (на нея просто могат да й подарят всяко оръжие, което е ненужно за въоръжените сили на Русия), а за подготовката на площадки за руските ракети.

Между другото, при тази ситуация става обяснима скромността на размерите на кредита — за създаването на подобна инфраструктура за пусковите установки тази сума е повече от достатъчна.