Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта, и предупреди, че това може да доведе до "непредвидимо ниво на ескалация", предаде Ройтерс. 

"САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта ", заяви Шойгу. "За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация", допълни руският министър на отбраната.

Въоръжените сили на Русия вероятно са се опитали да подновят основните си настъпателни операции в Украйна от началото на януари тази година и целта им е да превземат частите от Донецка област, които са под украински контрол, каза днес британското военно разузнаване във всекидневната си сводка, цитирана от Ройтерс.

Въпреки това продължава да е малко вероятно в рамките на следващите няколко седмици Русия да успее да събере силите, които биха ѝ били необходими, за да повлияе съществено на хода на войната, пише още в текста. Според британското разузнаване руското военно командване е принудено да изготвя нереалистични планове заради политически и професионален натиск.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук