Военновъздушните сили на Украйна са нанесли редица удари по районите на концентрация на руските сили, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна, цитиран от "УНИАН".

Отбелязва се, че украинската авиация е нанесла девет удара по районите на съсредоточаване на противника и два удара по позициите на зенитно-ракетните комплекси.

"Нашите ракетчици и артилеристи на свой ред поразиха два района на съсредоточаване на жива сила на противника", се казва в съобщението.

Украинската армия е загубила над 70 бойци в южните райони на Донецк и Запорожие. Тези данни бяха съобщени на брифинг от Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, цитиран от световните издания.

Сред загубите на противника той посочва и един танк, бойна машина на пехотата, две гаубици: Д-20 и Д-30.

"Артилерийският обстрел и активните действия на подразделенията от групата войски "Восток" поразиха живата сила и техниката на 1-ва танкова бригада и 72-ра механизирана бригада на ВСУ, както и на 110-та бригада на териториалната отбрана в районите на селищата Угледар и Нововоровка", заявява Игор Конашенков.

Военният кореспондент Александър Симонов съобщава за ситуацията в района на Бахмут в канала си в Telegram:

"На север от Бахмут:

ЧВК "Вагнер" водят боеве за контрол над селищата Красная гора и Парасковиевка. 

Район "Ступки":

Подразделения ЧВК “Вагнер” са навлезли в Бахмут от север. В момента напреднали групи са се установили до улица "Ушаков".

Районът "Месокомбинат":

Щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер" са завършили изравняването на фронта по улица "Селкоровска".

Район Забахмутка: 

Частите на ЧВК "Вагнер" са напреднали към улица "Гаршина", разширявайки зоната си на контрол по улиците "Чернишевски" и "Добролюбов".

Район Собачевка:

ЧВК "Вагнер" са изравнили фронтовата линия откъм Опитни и продължават настъплението си дълбоко в града.

На юг от Бахмут:

Настъплението на ЧВК "Вагнер" към района на Буденовка продължава.

Според източник на Александър Симонов, подсиленият 106-и батальон от 63-а армейска бригада на ВСУ е бил прехвърлен от Краматорск в района на Ивановское (Красно), за да попречи на ЧВК "Вагнер" да пробие в посока Часов Яр. Водят се ожесточени боеве.

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук