Шведски гражданин, който бе арестуван в четвъртък и за когото властите на Еквадор твърдят, че е близък на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, бе обвинен в атака срещу информационните системи на Еквадор, съобщава АФП.
 
Шведският програмист Ола Бини бе задържан на летището в еквадорската столица Кито при опит да се качи на самолет за Япония в същия ден, когато Еквадор отмени правото на убежище на Асандж и той бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, където пребиваваше от 2012 г.
 
Главната прокуратура на Еквадор посочи в изявление, че е повдигнала обвинение срещу "36-годишен шведски гражданин за предполагаемото му участие в атака срещу информационните системи" на Еквадор.
 
Еквадорски съдия постанови като мярка за неотклонение обвиняемият да бъде задържан под стража и да бъдат замразени банковите му сметки.
 
Без да разкрива идентичността на обвиняемия, министърката на вътрешните работи на Еквадор Мария Паула Ромо, заяви в четвъртък, че човек от обкръжението на Асандж е замесен в план за дестабилизиране на президента Ленин Морено и че този човек е пътувал заедно в чужбина с бившия еквадорски външен министър Рикардо Патиньо.
 
Мария Паула Ромо съобщи също така за двама руски хакери, които живеели в Еквадор и били свързани със систематични атаки срещу еквадорското правителство. Еквадорските власти все още не са заявили дали хакерите са свързани с Уикилийкс.
 
В петък министърката заяви, че Ола Бини е близък до Уикилийкс човек, като по нейните думи, през последните години е посетил най-малко 12 пъти посолството на Еквадор в Лондон.
 
47-годишният Джулиан Асандж бе арестуван в четвъртък в посолството на Еквадор в Лондон, където пребиваваше от 2012 г., за да на бъде екстрадиран в Швеция, където срещу него имаше обвинения в сексуално посегателство, впоследствие оттеглени от шведските власти.
 
Тогавашният еквадорски президент Рафаел Кореа (2007-2017) предостави дипломатическо убежище на Асандж, припомня Франс прес.
 
Приемникът на Кореа Ленин Морено обаче лиши Асандж от правото му на убежище и от предоставеното му през 2017 г. еквадорско гражданство.