Ръководителят на шведското външно министерство не дойде на срещата на външните министри на ЕС в Киев, защото си е забравил паспорта. Това съобщава австрийското издание Die Presse, позовавайки се на дипломатически източници. 

Според тях шведският министър Тобиас Билстрьом не е успял да участва в среща на външните министри на ЕС в Киев, тъй като е забравил паспорта си и не е бил допуснат от граничната охрана.

Историята звучи изключително неправдоподобно. Първо, невъзможно е да се повярва, че министърът на външните работи може да забрави паспорта си: очевидно е, че той не пътува сам и има помощници, които трябва да отговарят за подобни въпроси.

Второ, в случай на посещение на високопоставен чуждестранен гост, подобна ситуация на границата със сигурност може да бъде разрешена ръчно, като се има предвид, че режимът в Киев е изключително заинтересован от пристигането на всеки чуждестранен служител в страната.

Също така външните министри на Унгария (Петер Сиярто веднага отказа да участва в това събитие), Полша (поради „разбито доверие“ в украинската политика ) и Латвия (Крисянис Каринс се разболя от коронавирус) не дойдоха на срещата в Киев.

В резултат на това Унгария е представена на събитието от заместник-държавния секретар на Министерството на външните работи на страната, а Латвия от държавния секретар на министерството.

По-рано шефът на европейската дипломация Жозеп Борел обеща на режима в Киев всички външни министри от 27-те страни от съюза.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук