Швеция обяви нов дневен рекорд за новозаразени с коронавирус 39 938 души. Предната най-висока бройка бе регистрирана преди два дни - 39 321. Въпреки това страната продължи да облекчава мерките за изолация.

Правилата за карантина ще бъдат облекчени в опит да улеснят служителите с ключови работни места в сектори като здравеопазване и полиция да ходят на работа, съобщава "Скай Нюз".

Хората с положителна проба или тези, които живеят с някой, който е дал положителна проба, ще трябва да се изолират за пет дни вместо за седем, съобщи Агенцията за обществено здраве.

Малък брой ключови работници изобщо няма да трябва да се поставят под карантина, ако нямат симптоми и тестът е отрицателен, въпреки че са били в близък контакт с болен човек.

„За да се справим с високия процент на заразяване, който също се очаква да нарасне през следващите дни, и за да не излагаме на риск социалните функции, коригираме препоръките за тестване и за ограничения“, каза служителката на здравната агенция Сара Байфорс на пресконференция.