Драма и от едната, и от другата страна на границата. Причината - COVID-19, пазаруване, тестове. Инвазията от българи в Одрин секна, след като Турция бе добавена в списъка на Здравното ни министерство с държави в „червена зона“.

Пристигащи от тях се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR, проведен до 72 часа преди влизане в страната.

„99 на сто от клиентите ми са от България, сега с изискването за PCR този поток от хора ще секне“, казва търговецът Метин Доган от Одрин, цитиран от турски медии, предаде 24rodopi.com. „Научих за това решение на властите в България преди два дни. Заредили сме с продукти преди седмици. Сега стоката си остава едва ли не за наша консумация“, жалва се и друга търговка - Сема Батал.

Всяка събота и неделя през декември Одрин се посещаваше от 12-13 хиляди българи, в делнични дни - между 5 и 7 хиляди.

От началото на коронавирусната пандемия в Турция са поставени близо 140 милиона дози от ваксините срещу COVID-19.

Това означава, че 62% от турското население е ваксинирано. Одрин е любима дестинация на много българи, защото турската лира отбеляза значителен спад през последните месеци и е много евтино да се пазарува там и в Истанбул.