Швейцария затегна процедурата за акредитиране на руски дипломатизаради подозрения за незаконна дейност, съобщиха от външното министерство на Алпийската република. "Външното министерство призова Русия незабавно да прекрати незаконните дейности в Швейцария срещу швейцарски субекти. Прегледът на руските кандидатури за акредитация беше затегнат", изтъкна говорителят на швейцарското ведомство, предават световни медии.

Вчера швейцарски вестник публикува материал, в който твърди, че всеки четвърти руски дипломат в Швейцария е служител на спецслужбите.

Изданието също така написа, че постоянната мисия на Русия в ООН в Женева категорично е извършвала шпионаж. Руското посолство разкритикува информациите като "безпочвени".

Дипломатическата война на думи между Швейцария и Русия се засили през последните дни, след като през последните дни излязоха на бял свят два случая на шпионаж.

Външното министерство на Алпийската република е привикало посланика на Москва в Берн Сергей Гармонин, за да протестира срещу руските действия в Швейцария.

В изявлението на швейцарското външно министерство не са посочени конкретни казуси, но то дойде ден след като се появиха информации в медиите, че руски шпиони са се опитали да проникнат в лабораторията, която направи изследвания на проби от нервнопаралитичното вещество, използвано срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март.

Лабораторията също така проучва бойни отровни вещества от този тип, използвани от сирийското правителство, на което Русия е съюзник, в конфликта в страната.

Това е третият път, в който швейцарското външно ведомство привиква руския посланик през тази година, за да протестира срещу атаки, извършени срещу организации, работещи в Швейцария.

В последния случай, швейцарското правителство на 15 септември потвърди информациите, че холандските власти са арестували и експулсирали двама руски шпиони по-рано тази година, след като двамата са се опитали да проникнат в швейцарската лаборатория.

Междувременно швейцарски прокурори разкриха, че разследват кибератака от март 2017 г. срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), чиято централа се намира в Швейцария. УАДА изключи руската антидопингова агенция през 2015 г. заради подкрепяна от държавата програма за допингиране на руските спортисти.

Русия, както винаги, отрича обвиненията.