Китайският президент Си Дзинпин призова началниците на службите за национална сигурност да мислят за "най-лошия сценарий" и да се подготвят за "бурни вълни".

"Сложността и трудността на проблемите на националната сигурност, с които се сблъскваме сега, значително нараснаха", заяви Си във вторник на заседание на партийната Комисия за национална сигурност.

Това съобщи държавната информационна агенция "Синхуа", цитирана от CNN и Актуално.

"Трябва да се придържаме към мисленето за най-важните фактори и за най-лошия сценарий, да се подготвим да преминем през големите изпитания на силните ветрове и бурните вълни, и дори на опасните, бурни морета", добави президентът на Китай.

Последните указания на Си идват в момент, когато Пекин е изправен пред множество предизвикателства - от затруднена икономика до все по-враждебна според него международна среда.

Пред лицето на "сложната и тежка" ситуация, както я нарече президентът на Китай, той заяви, че Пекин трябва да ускори модернизацията на своята система за национална сигурност и на способностите си, като се съсредоточи върху повишаването на тяхната ефективност в "реални бойни действия и практическо използване".

Той също така призова Китай да ускори изграждането на система за наблюдение на рисковете за националната сигурност и ранно предупреждение, да подобри образованието в областта на националната сигурност и да подобри управлението на сигурността на данните и изкуствения интелект.

Откакто дойде на власт преди десетилетие, Си Дзинпин разшири понятието за национална сигурност, така че да обхване всичко - от политиката, икономиката, отбраната, културата и екологията до киберпространството.

В рамките на концепцията на Си за "всеобхватна национална сигурност" Китай въведе множество законодателни актове, за да се защити от предполагаеми заплахи, включително закони за борба с тероризма, шпионажа, киберсигурността, чуждестранните неправителствени организации, националното разузнаване и сигурността на данните.

Пекин наскоро разшири обхвата на закона си за борба с шпионажа, като включи в него държавните тайни, разузнавателните данни и всички "документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и интереси".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук