Съвременното общество трябва да се отнася критично към различните идеогеми и задължително да се противопоставя на тезата, че няма алтернатива. В България такава идеогема е глобализацията, която замени старата теза за комунизма, заяви лидерът на партия АТАКА Волен Сидеров пред студентите от Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.
„Всичко е политика и няма нещо, което да не е“, с тези думи Сидеров откри лекцията си. Заради световната глобализация, България се превърна в страна от третия свят. Алтернативата е доктрина, която да залага на реална, физическа икономика, с покритие между парити и предлаганите за тях стоки и услуги, каза той. България се спаси от тежка финансова криза благодарение на това, че не е от типичните кредитни държави, но последиците от световната криза ще се усетят напролет, когато ще има фалити на фирми, повишаване на безработицата и социално напрежение, предупреди Сидеров. Като пример, той изтъкна членството ни в НАТО, увеличаване влиянието на големите международни корпорации и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. Лекцията му на тема: „ Има ли алтернатива глобалисткият тип икономика?”, предизвика бурен интерес и серия от въпроси в Първа аудитория на висшето училище.
Лидерът на АТАКА коментира, че единственият „плюс” за страната ни от глобализацията е нашата изостаналост, поради което световната икономическа криза няма да ни засегне в голяма степен. Според него кризата ще ни удари напролет, когато се очаква свиване на пазара на труда и дори фалити на фирми.
По-късно пред журналисти, Волен Сидеров коментира, че бизнесът на Христо Ковачки отдавна се разследва и сега прокуратурата трябва да си свърши работата така, че да не се превръща в чадър над олигарсите и престъпността. Според него, по време на местните избори, партията ЛИДЕР е купувала най-много гласове и тази порочна практика ще се продължи от новосформираното Движение „Напред”.
Лидерът на АТАКА изрази съжаление, че парламентарната опозиция, както и партията на Бойко Борисов – ГЕРБ, не са възприели идеята му за обединение на предстоящите избори срещу тройната коалиция. Според Сидеров общите действия са желание на хората за промяна. В противен случай те ще се демотивират да гласуват, а политиката ще се девалвира.
Действията на прокуратурата спрямо олигарха Христо Ковачки са изключително закъснели, срещу него има дело отпреди 2 години и половина, каза още лидерът на Атака. Според него, милионите неплатени данъци, за които е обвинен Ковачки, ще бъдат използвани за купуване на гласове за новата коалиция „Движение Напред“.
По време в залата бе и бившият премиер Жан Виденов, който е преподавател в колежа. /БЛИЦ