Тук има плътен кордон и голямо присъствие на армия. Сега не може да се стигне до Белия дом и до Капитолия. Това заяви в ефира на Нова тв от САЩ бившият министър на финансите Симеон Дянков, който е бил на метри от щурма над Капитолия. 

"Действията се прехвърлят в политическата сфера, където демократите искат или оставката на Тръмп или импийчмънт. Вашингтон е малък град. Към Вирджиния и Мериленд също има засилено полицейско и военно присъствие, така че обстановката не е много нормална", уточни той.

Запитан възможно ли е наистина да се пробие сигурността и тези хора да влязат в конгреса, Дянков заяви: "Още по време на изборите се появиха съмнения за нещо от този род. Изключваше се от всички, все пак това е много добре организирана уж държава, но видяхте вчера кадрите. Това са хиляди хора, които щурмуваха в Капитолията. Това не може да стане изведнъж".

"Наистина има чувство за нечестни избори. Аз не го чувствам така, но много хора го чувстват. Това чувство може би е засилено от пандемията и допълнителните мерки, които демократите предлагат", каза още той.

"Министърката на транспорта си подаде оставка днес. До импийчмънт едва ли ще се стигне, но ще има оставки", добави Дянков. 

Запитан за прогнозата му за пандемията, той каза: "Първите три тримесечия поне до август-септември смятам, че ще са тежки месеци за България и Европа. Докато влязат ваксините в действие, ще е тежко и за бизнеса, и за домакинствата".