Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам Кадафи проговори за компроматитие срещу бившия френски президент Никола Саркози, който бе задържан по време на предизборната кампания.
По думите му той може да представи доказателства, че Саркози е финансирал президентската си кампания през 2007 г. с пари от Либия. Още при излизането си от затвора през юни миналата година Сейф ал Ислам обеща да поднесе на света големи изненади.

"Имам добри доказателства срещу Саркози. Бившият шеф на либийското разузнаване Абдула Сенуси има запис от първата среща на Саркози и Кадафи в Триполи преди предизборната кампания. Също така бившият директор на Либия Салах Башир е готов да даде показания независимо от факта, че е получил смъртни заплахи", каза синът на убития либийски лидер в интервю за Африка Нюз.

Саркози е на мнение, че Кадафи носи отговорност за "хаоса и разпространението на тероризма, както и незаконната имиграция в Либия". В тази връзка той призова сегашния президент на Франция Еманюел Макрон да предприеме действия и да подкрепи либийския изборен процес, за да се определи какво е направил неговият предшественик.

Саркози бе обвинен в изнудване и незаконно финансиране на предизборната му кампания, както и в присвояване на публични средства, които получи от Либия. Предполага се, че Муамар Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро. Бившият президент отхвърля всички обвинения. През декември 2017 г. стана известно, че Сейф ал Ислам Кадафи може да стане един от претендентите за президентството на Либия.

Превод: БЛИЦ