Руската армия започна поредната си въздушна атака срещу Украйна в пиков час тази сутрин, а властите призоваха гражданите да се укрият в убежища, докато силите за противовъздушна отбрана свалят приближаващите ракети, предаде Ройтерс.

Журналист на Ройтерс разказа, че е чул свистенето на ракета, летяща на малка височина, на около 30 километра от столицата Киев.

Две ракети бяха забелязани над територията на Николаевска област, съобщи в „Телеграм“ губернаторът Виталий Ким.

„Ракети летят във вътрешността на Украйна. Поне две бяха забелязани северозападно през Николаевска област“, написа Ким.

В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, докато хората отиваха на работа. В столицата украинци се укриха на метростанция, някои седяха на одеяла или на пластмасови столове.

Първите руски ракети бяха свалени, обяви началникът на президентската канцелария Андрий Ермак.

Най-големият украински частен енергиен производител ДТЕК съобщи, че превантивно спира електроснабдяването в Киев, околния регион и Одеска и Днепропетровска област, заради опасност от ракетна атака.

През нощта ПВО е свалила всичките 24 дрона, изпратени от Русия, съобщи украинската армия. 15 от дроновете са свалени около Киев, където няма информация за нанесени щети. Столичните власти предупредиха гражданите, че по-късно през деня може да има още ракетни атаки.

Тези нападения бяха извършени, след като Германия и САЩ обявиха вчера, че ще изпратят модерни бойни танкове на Украйна, предлагайки, по определението на експерт „бронирана ударна сила“, която да помогне на Киев да преодолее патовата ситуация, в момент, в който войната навлиза в 12-тия си месец.

9:00 В областите Днепропетровск, Виница, Киев работи ПВО. Експлозии се чуват в Одеса.

В 9:11 сутринта началникът на Виницката ОВА съобщи, че въздушните боеве в района продължават. „Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна контролират въздушното пространство над Виницка област“, ​​добави Борзов.

09:15 Повторна работа на ПВО в района на Одеса. ПВО е работила в района на Житомир.

09:26 Западната част на област Кировоград и някои микрорайони на областния център вече са без електричество. Според ръководителя на Кировоградската ОВА Райкович енергетиците са прекъснали електричеството поради заплаха от ракетни удари.

09:27  повторна работа по ПВО в района на Виница.

9:30 Руските ракети се придвижват към района на Лвов, съобщиха от местната ОВА. Ръководителят на UVA Максим Козицки призова всички да останат в приютите, да не правят снимки и да не публикуват нищо в интернет. 

„Ако видите подозрителен самолет, съобщете за него на силите за противовъздушна отбрана, като използвате чат бота в телеграмата „Кой лети (https://t.me/rusrocketfly_bot)““, каза Козицки на гражданите.

09:35 Прессекретарят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат каза, че въоръжените сили на Украйна очакват изстрелване на повече от 30 вражески ракети . В момента ПВО работи. "Противникът обръща повече внимание на центъра на Украйна. Все още няма информация за дронове във въздушното пространство на Украйна", каза той.

9:43 В Одеса се чуват звуци от експлозии. Съобщава се и за повторна работа на ПВО над Одеска област.

9:49 ч. Поради прекъсване на тока в някои участъци, 2 от 70 вътрешни влакове на Ukrzaliznytsia закъсняват с 30 минути или повече, съобщава пресслужбата на компанията. По-специално, влакове № 43/44 Ивано-Франковск - Киев (+1:08) и № 743/744 Киев - Лвов (+0:46) са със закъснение

„Поради повреда на контактната мрежа на Донецката железопътна линия, пътниците на влак № 712/711 Киев - Краматорск бяха прехвърлени в спални вагони с резервен дизелов локомотив, връщането от Краматорск се очаква със закъснение, за което нашият екипаж ще ви информира допълнително.

Качването и слизането в градовете, където е обявена въздушна тревога, продължава през подземните подлези", обясниха от Укразалізниця.

9:52 В района на Житомир, PPO работи отново.

В 9:57 сутринта прессекретарят на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат каза, че има удари в няколко района, по-специално в района на Виница. Игнат призова украинците да останат в убежищата, защото е възможно ракети да летят и към други райони.

9:59 В района на Днепропетровск работи ПВО.

10:00 ръководителят на КМВА Сергей Попко каза, че руснаците са изстреляли повече от 15 крилати ракети към Киев. "Благодарение на отличната работа на противовъздушната отбрана всички въздушни цели бяха свалени! Опасността от въздушни удари обаче не е преминала. Останете в укрития до края на тревогата", призова Попко.

10:01 В района на Запорожие по предварителна информация работи противовъздушната отбрана.

10:07 Кметът на столицата Виталий Кличко обяви експлозия в Киев и призова гражданите да останат в убежищата.

10:11 В района на Виница има попадение на вражески ракети, за щастие няма жертви. На мястото работят всички оперативни служби, съобщиха от ИВА.

В 10:17 От беларуското летище "Мачулищи" е регистрирано излитането на руския самолет за ранно предупреждение и управление А-50У.

10:22  По информация на кмета на Киев Виталий Кличко, експлозии са избухнали в района Днепровски на столицата . "Всички служби са на мястото. Подробности, след време", каза той.

снимка Градски съвет на Киев

В 10:25 ч., Според мониторинговата група "Беларуски Гуюн", руски носител МиГ-31К на ракети "Кинжал" е излетял от летище Мачулищи.

10:27 В Одеса са повредени две енергийни съоръжения, според ръководителя на RVA Юрий Крук. При атаката няма пострадали.

10:40 В резултат на падането на част от ракетата в Голосеевския район има жертви . Както се отбелязва в КМВА, в момента информацията се уточнява. 

10:46 Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че в резултат на удар на ракета в нежилищни сгради в квартал Голосеевски вече има информация за един загинал и двама ранени . Пострадалите са хоспитализирани от лекари.

В 10:42 OVA Хмелницки предупреди: „Подготвяме се за втората вълна от ракети. Останете в убежищата.“

10:53 В района на Одеса след попадения има проблеми с електрозахранването. Според ръководителя на ОВА Марченко, енергетиците вече са започнали да отстраняват последствията, но това ще отнеме известно време. 

10:54 Вв района на Запорожие се чуват звуци от експлозии. Преди това се задейства противовъздушната отбрана.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук