Руските окупатори засилват натиска по направленията Бахмут и Угледар. Тежките боеве продължават.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр противникът хвърля в битка значително количество личен състав, въоръжение и военна техника, опитвайки се да пробие отбраната на защитниците, понася значителни загуби, но не се отказва от плановете си.

„Интензивността на боевете расте. Сега в Донбас, на фона на тяхното превъзходство в броя на бойците и въоръжението, нашето предимство е в професионализма на военното командване и смелостта на войниците. Пътят към нашата победа е труден. Но ще го преминем", каза Малиар, цитирана от УНИАН.

Вчера стана официално известно, че въоръжените сили на Украйна напуснаха Соледар.

В същото време въоръжените сили на Украйна остават в Бахмут, докато има условия да го задържат.

Вечерта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна докладва за ситуацията в различните места. Противникът продължава да води настъпателни действия в посока Бахмут, като понася многобройни загуби. По посоките на Лимански и Авдеевски той проведе неуспешни настъпателни операции, всички вражески атаки бяха отблъснати. В други посоки нашествениците са в отбрана.

Русия се готви за голяма офанзива, а пролетта и началото на лятото ще бъдат решаващи във войната в Украйна. Такива данни предоставя военното разузнаване на Въоръжените сили на Украйна.

Россия готовится к крупному наступлению, — военная разведка Украины (ВИДЕО) | Русская весна

Представителят на спецслужбата Вадим Скибицки в ефира на един от украинските телевизионни канали отговори на въпроса каква е вероятността войната да приключи през 2023 г.

„Все още не можем да гледаме надалеч, трябва да преминем през първия етап - пролетта и началото на лятото, цитират го агенциите.

Виждаме до какво води тази война: руското военно ръководство се смени, първият етап на мобилизация приключи, руската армия се прегрупира.

Нашата оценка е проста: основната дейност на Въоръжените сили на Руската федерация ще бъде разгърната в Донецко и Луганско направление.

Според Скибицки сега „тече мощно прегрупиране на руските войски по всички направления на фронтовата линия“.

Според Фокус израелското министерство на отбраната е заявило, че няма да променя политиката си по отношение на военната помощ на Украйна. От ведомството добавили, че системите са "остарели" и не могат да функционират.

Передача Украине ПВО

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска от Израел да прехвърли на Украйна старите американски зенитно-ракетни системи MIM-23 HAWK, които има на склад. Израелското министерство на отбраната обаче отхвърли това искане. Това съобщава изданието Axios, позовавайки се на висши израелски и американски служители.

Според журналисти американските власти са отправили такъв призив към израелските си колеги преди две седмици. Американски служител каза пред изданието, че подобни искания са били изпратени до няколко други страни, в които системата работи или се съхранява.

Израелското министерство на отбраната обаче заяви, че няма промени в политиката им за отказ да предостави на Украйна оръжейни системи. Агенцията каза още, че системите на Hawk са "остарели" и не могат да функционират, тъй като са били в склада дълго време без поддръжка.

В същото време израелски служители твърдят, че отговорът на израелското министерство на отбраната не е точен. Те подчертаха, че докато пусковите установки може да са напълно неработещи, стотици системи могат да бъдат ремонтирани и използвани.

Израелското министерство на отбраната в изявление за Axios потвърди, че позицията на израелските служби за сигурност по отношение на предоставянето на военна помощ на Украйна не се е променила и всяко искане се разглежда индивидуално.

Какво се знае за системата за противовъздушна отбрана HAWK?

MIM-23 Hawk е зенитно-ракетен комплекс със среден обсег, произведен в САЩ. Предназначен за прихващане на ракети в полет. Зенитната батарея на системата обикновено се състои от два огневи взвода с по три пускови установки. Всяка пускова установка побира 3 противовъздушни ракети MIM-23. Пусковите установки могат да бъдат както самоходни, така и прикачени.

На 18 януари NYT писа, че Израел може да прехвърли стотици хиляди артилерийски снаряди в Украйна. Според журналисти Пентагонът се е съгласил да достави на Украйна американски боеприпаси, съхранявани в Израел.

На 12 януари беше съобщено, че новият израелски премиер Бенямин Нетаняху няма да промени политиката си спрямо Украйна. Страната ще продължи официално да подкрепя Украйна само с хуманитарна помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук