Главният преговарящ на сирийската опозиция призова американския президент Доналд Тръмп и лидерите на Европейския съюз да засилят натиска върху сирийския президент Башар Асад, Русия и Иран да се върнат към преговорите, целящи прекратяването на продължаващия почти 7 години конфликт в арабската страна, съобщава Reuters.

"Време е президентът Тръмп, канцлерът (Ангела) Меркел и (британският) премиер (Тереза) Мей да кажат "Край", настоя Наср Харири, главен преговарящ на основната сирийска опозиция.

"Време е Тръмп, Меркел и Мей да засилят натиска и да доведат заедно международната общност до една истинска и справедлива политическа ситуация в Сирия", допълни Харири.

Той коментира още, че докато САЩ и ЕС не засилят натиска върху Асад и неговите съюзници в Москва и Техеран, дотогава кръвта на сирийските цивилни ще продължи да се пролива.

Бившият кардиолог разкри, че следващият кръг от т. нар. "женевски преговори" за съдбата на Сирия ще се състои в края на януари, вероятно около 24-26 януари във Виена.

Харири каза, че е много малко вероятно сирийската опозиция да присъства на преговорите за Сирия, организирани от Русия в черноморския курорт Сочи. По думите му, сирийската опозиция все още не е получила покана, макар че засега не е взето окончателно решение за присъствие.

"Все още не сме поканени", посочи той, добавяйки: "Общото настроение е да не ходим в Сочи. Моето лично мнение е, че в настоящата си форма е неприемливо да присъстваме в Сочи."

Попитан за плановете на САЩ да създадат бойна сила от 30 хил. бойци, доминирана от Сирийските демократични сили, той изтъкнал, че това може да отвори вратата към бъдещо разделение на Сирия.

"Какви са ползите от създаването на такава армия? Това ще отвори широко вратата за бъдещи борби в региона. Може да отвори вратата за бъдещото разделение на Сирия", предупреди той.