Европейският парламент ще започне да удържа по 7000 евро месечно от възнаграждението на кандидатката за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен, след като тя отказа да върне близо 300 хил. евро средства от ЕС, които е похарчила неправомерно, съобщи Ройтерс, цитиран от bTV.

ЕП заключи, че в периода 2011-2012 г., като лидер на френския „Национален фронт” Льо Пен е плащала заплатите на свои съпартийци с европейски пари, които по правилата на ЕС са предназначени само за асистенти на евродепутати.

Льо Пен, която участва във все по-оспорваната надпревара за президентските избори във Франция напролет, каза, че няма да се „поддаде на натиска” и няма да върне пари.

В изявление, изпратено в писмен вид на Ройтерс, тя заклейми искането като „едностранно решение, взето от политически опоненти, без доказателство и без да чакат решение от съда по процедурата, която аз инициирах”.

Властите в ЕС дадоха срок на Льо Пен да върне парите до днес в полунощ.

Ако френската евродепутатка не направи това, заплатата ѝ ще бъде орязана до около 3000 евро от февруари и тя ще загуби други придобивки.