В задържани в Луганската народна република украински диверсанти са открити диктофони със записи, направени в тренировъчни центрове на НАТО. На записите се чува как инструктор на английски разказва как е правилно „да се убиват руснаци” и да се противодейства на „руската тактика”. Друг мъж превежда думите му на руски език, съобщава "Руская Весна".
Под „руска тактика” инструкторът има предвид лъжливото отстъпление и препоръчва на „курсантите” да не се хвърлят веднага да преследват отстъпващите, а да се придвижват тихо, за да може едната група да прикрива другата.Украинските военнослужещи Сергей Иванчук и Иван Деев, признали за извършването на диверсионна дейност в Донбас, са преминали подготовка при инструктори на НАТО от страни от Прибалтика, пише Украина.ру. "Налице са всичките основания да се предполага, че убийството на командира на батальона "Сомали" Михаил Толстих (Гиви) е планирано с отдела за контраразузнаване на Съвета за сигурност на Украйна и е изпълнен от специалисти на 8-ми полк със специално предназначение", заяви министърът на държавната сигурност на ЛНР Леонид Пасечник.

В мрежата са разпространени видеа от разпита на задържаните диверсанти. В тях те разказват за своята диверсионна дейност на територията на Донбас, в частност признават за убийството на началника на управлението на Народната милиция на ЛНР Олег Анащенко. Също така съобщават името на офицера, организирал терористичния акт срещу Арсен Павлов (Моторола).

Иван Деев, между другото, споменава как той и други войници от 8-ми полк, е преминавал подготовка при инструктори от Латвия и Литва. Показанията на пленените могат да предизвикат недоверие, но в дадения случай има официално потвърждение както от латвийска, така и от украинска страна. 

На 14 март 2016 година тогавашният командващ Националните въоръжени сили на Латвия Раймонд Граубе съобщи на журналисти, че под ръководството на международна група инструктори, в която влизат офицери от Латвия, се планира да бъдат обучени пет пехотни батальона и един батальон на специалните части на ВСУ. 

Няколко месеца по-късно се появи и видеоотчет за подготовката на украинските военни в селото Старичи в Лвовска област. 

Помощта, оказвана на ВСУ от специалисти на страни от НАТО, се осъществява в рамките на програмата JMTG-U ( Обединена многонационална група за подготовка - Украйна). Куратори на програмата са военни от Полша, Литва, Естония и Латвия. 

По тази програма подготовка преминават войници от 8-ми полк със специално предназначение на Главното управление за разузнаване на Украйна - онези, които властите в ЛНР смятат за изпълнители на терористичните актове на територията на Донбас, включително и убийствата на командирите на батальоните на "Спарта" и "Сомали" Арсен Павлов и Михаил Толстих. 

Източник: Руская весна 

Превод и редакция: БЛИЦ