Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува неотдавнашното изявление на френския си колега Еманюел Макрон, че Европейският съюз трябва да създаде собствена армия, и че Европа следва да се защитава от Китай, Русия и дори от САЩ, предадоха световните агенции.

"Макрон предложи създаване на собствена армия, която да защитава Европа от САЩ, Китай и Русия", написа Тръмп в Туитър днес. По-нататък американският президент напомни, че заради германската агресия по време на Първата и Втората световна война на французите се е наложило "да започнат да учат немски в Париж, докато САЩ не им се притекоха на помощ".

Освен това Тръмп отново настоя европейските съюзници да увеличат финансовия си принос в бюджета на НАТО.

В друг туит от днешната си серия туитове Тръмп осмя Макрон, изтъквайки неговата голяма непопулярност, казвайки, че френските търговски практики са нечестни и че икономиката на страната е в застой, отбелязва Ройтерс. Тръмп припомни, че рейтингът на Макрон е нисък (само 26 процента) и че в страната има висока безработица (почти 10 процента), допълва Франс прес.

"НЕКА ДА НАПРАВИМ ФРАНЦИЯ ВЕЛИКА ОТНОВО", написа в друг туит Тръмп, припомняйки своя лозунг от кандидат-президентската си кампания "Нека да направим Америка велика отново". Макрон беше заимствал фразата на Тръмп, но я беше перефразирал на "Нека да направим нашата планета велика отново".

Макрон каза на 6 ноември по радиостанция "Европа-1", че ЕС трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той изказа и мнение, че ЕС трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ.

От канцеларията на Макрон заявиха, че няма да коментират днешните туитове на Тръмп, като добавиха само, че френският лидер е изразил много ясно становището си за европейска армия и за европейска отбрана пред Тръмп по време на разговорите им в Париж през уикенда, посочва Ройтерс. Агенцията цитира и думи на съветник на Макрон, който казал: "Това, че Тръмп помни европейската история, е нещо много добро".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!