"Трансперънси Интернешънъл" заедно с други неправителствени организации предупреждават с писмо от днес, че назначаването на германеца Гюнтер Йотингер на мястото, освободено от Кристалина Георгиева, е проблематично.
"Като организации, които работят за изграждането на равнопоставено, недискриминиращо общество и борещи се за прозрачност и етичност, не смятаме, че комисар Йотингер е подходящ да наблюдава ресора за човешките ресурси в Европейската комисия", пишат авторите, цитирани от БТА.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предложи германския еврокомисар за освободените от Георгиева ресори бюджет и човешки ресурси, веднага след като тя обяви, че напуска на 28 октомври.

Предстои в понеделник Йотингер да се яви на изслушване за работата пред няколко парламентарни комисии в Брюксел, преди да бъде утвърден на поста.

Повод за недоволството са коментари, направени само 2 дни преди номинацията, в които Йотингер се изказва против еднополовите бракове и заявява, че жените могат да бъдат началници само благодарение на квотите за участие в бордовете на компаниите на закрита среща с бизнеса в Хамбург.

Неправителствените организации определят думите му като "расистки, сексистки и хомофобски".

"В момента за ЕС е по-важно от всякога да се бори срещу дискриминация и за равнопоставеност и комисарят за човешките ресурси трябва да води с личен пример...Според нас комисар Йотингер не е подходящият човек за тази работа", се казва в писмото.

Добавя се, че като отговорник за персонала той ще трябва да прилага и правилата за прозрачност и етичност, при все, че още не са изяснени обстоятелствата около скандалите, в които сам комисарят е замесен.

Става дума за ползването на самолета на известен германски лобист, защитаващ интересите на Русия. Йотингер летя за конференция в Будапеща с личния самолет на Клаус Манголд, който е консултант на унгарското правителство за строителството на нова АЕЦ с руски реактори в Пакш. Обстоятелството беше разкрито от унгарски разследващи журналисти и потвърдено от Еврокомисията, въпреки че Йотингер не го беше регистрирал, както го задължават правилата на ЕК за срещите на комисарите с лобисти.

Авторите на писмото са изчислили, че близо 90% от срещите на Йотингер в ЕК са били с лобисти, представляващи корпоративни интереси.

Това е най-високият процент спрямо останалите членове на Комисията и в разрез с указанията на Юнкер, комисарите да разговарят с всички заинтересовани страни по подготвяното ново европейско законодателство.

Организациите, сред които "Прозрачност без граници", OXFAM, Европейското женско лоби, Европейската мрежа срещу расизма, Международната асоциация на гей, лесбо и трансексуалните (IGLA) Международната федерация за планирано родителство (IPPF) и други, призовават евродепутатите да не одобряват назначаването на Йотингер за комисар по човешките ресурси.

Междувременно, след напускането на Кристалина Георгиева България остава единствената държава в историята на ЕС, която не е представена от свой пратеник в Европейската комисия.

Това става въпреки категоричната позиция на София при съставянето на тази Европейска комисия в подкрепа на запазването на правилото всяка държава членка има свой комисар. 70 дни след като Георгиева обяви, че напуска, за да заеме длъжност в Световната банка във Вашингтон, България не е номинирала неин приемник в Брюксел.

Според дипломатически източник България не е загубила всички шансове да получи ресора "Цифрово общество", освободен от Гюнтер Йотингер, тъй като той е бил даден само временно на естонския комисар Артур Ансип. Все още не е насрочено и изслушване на Ансип в Европарламента, което е задължителен етап от поемането на новите ангажименти. Ако София излъчи подходяща кандидатура, тя все още може да се надява да получи от Юнкер цифровия портфейл.