Кметът на Ланкастър, Калифорния, Р Рекс Парис, потвърди смъртта на тийнейджъра във видеоклип, публикуван в YouTube в сряда, в който той предупреди жителите да приемат сериозно глобалната пандемия и да прилагат мерките за самоизолация и социално дистанциране, пише pogled.info.

На 17-годишен, чиято смърт първоначално е предполагаемо свързана с коронавируса, въпреки че не е имало данни за предишни здравни проблеми, е отказано лечение в медицинско заведение в Калифорния поради липсата му на застраховка, според кмета.

Кметът казва, че тийнейджърът „не е имал застраховка, затова не са го лекували”, когато пристигнал в спешно заведение в района. След това медицинският персонал казал на момчето да отиде в местна публична болница.

„По пътя към AV Hospital той получава сърдечен арест“, казва кметът. „Успели са да го съживят и да го поддържат жив за около шест часа, но когато пристига там, вече е било късно."

Смъртта на тийнейджъра идва на фона на вълна от съобщения за млади жертви, страдащи от смъртоносни симптоми в следствие Covid-19, опровергаващи предишни предположения, че новият вирус е фатален само за някои по-възрастни пациенти и хора с тежки основни състояния.

Съобщава се, че друг тийнейджър в Луизиана е починал, след като се е заразил с коронавируса, както и 21-годишна жена във Великобритания, която също няма основни здравословни проблеми.

По-късно обаче Министерството на общественото здравеопазване на окръг Лос Анджелис заяви, че смъртта на тийнейджъра е свалена от списъка на смъртните случаи, свързани с Covid-19 в района.

Отделът заяви, че CDC ще приключи разследването на смъртта на тийнейджъра. Не става ясно какви симптоми може да е имал преди смъртта си.

Докато здравните служители предупреждаваха, че болничната система на страната вече достига капацитета си, в петък САЩ потвърдиха поне 85 000 случая на коронавирус. Междувременно броят на починалите е нараснал до близо 1300, като тези цифри вероятно ще продължат да нарастват в следващите дни.

Лекари и медицински сестри от първата линия на разрастващата се кризата заявиха по-рано, че вирусът в някои случаи въздейства на младите хора по същия начин, както при по-възрастните пациенти.

Един лекуващ лекар от „Mount Sinai” в Ню Йорк отправи страхотно предупреждение по време на интервю в четвъртък:

„Сравнително млади хора - на възраст от 30 до 50 години - често мъже, с леки или без никакви предшестващи здравословни проблеми се разболяват от този вирус биват интубирани, [и] умират.

Принципите на социалното дистанциране не са единствено за защита на бабите и дядовците ви.“

Друга медицинска сестра в Ню Йорк казва:

„Това, което наистина искам обществеността да знае е, че старите и болните не са единствените, които се разболяват тежко и умират от този вирус. И двамата ми пациенти, за които се грижих през уикенда, бяха на 30 години. И двамата без известни предишни здравословни проблеми. "