Скандал заплашва репутацията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Прокурор в родният му Люксембург започна криминално разследване за фалшифициране на информация и незаконни специални разузнавателни средства преди десет години, когато той е бил премиер на малката европейска страна.

Според обвинителя, доверени служители на Юнкер са подправили документ, описващ таен телефонен разговор.

В периода 2013-2014 година люксембургският парламент е разследвал незаконно шпиониране чрез телефонни разговори на лице, обвинило кралското семейство във връзки с терористична атака през 1980 година, посочва британският вестник "Таймс".

Обвинението на люксембургския прокурор срещу Юнкер е, че е отговорен за подправяне на документите, предназначени за парламента, проучващ случая. Юнкер се разследва и за невярно свидетелство под клетва. Досега не се е явил за обяснения, защото задълженията му не позволили.

На запитване на журналисти по време на редовния брифинг на Комисията днес, говорителят Марагаритис Схинас заяви, че председателят на ЕК не избягва правосъдието и ще се яви на делото, за да свидетелства, когато намери свободна дата.