Американският художник-фалшификатор Тони Тетро е разказал за копия на картини на Клод Моне, Пабло Пикасо, Салвадор Дали и други художници, които той е изготвил за благотворителната фондация на принц Чарлз в Шотландия, информира "Дейли Мейл".
Британското издание съобщава за прехвърлянето на 17 шедьовъра на живописта от Джеймс Стант - фалиралия бизнесмен и бивш съпруг на Петра Екълстоун, дъщерята на президента на Формула 1 Бърни Екълстоун, за временно ползване в благотворителната фондация на принц Чарлз. Цената на картините е оценена на 105 милиона паунда.

Американският художник е заявил, че е направил копия, които Стант е придобил от него.


На снимката: Тони Тетро


"Казаха ми, че тези картини са отправени в Дъмфри Хаус (сградата на фонда). Няма съмнение, че той е знаел за това: Джеймс знаеше, че те са мои", казва Тетро, който вече е излежавал в затвора присъда за измама с произведения на изкуството.


На снимката: Джеймс Стант

От фондацията са съобщили, че са върнали картините на бизнесмена, тъй като автентичността им е била поставена под съмнение. От организацията също така отбелязва, че самият принц Чарлз няма нищо общо с процедурата за получаване на произведенията.


Дъмфри Хаус

Самият бизнесмен бил възмутен от информацията, че картините са копия. "Нито едно от моите произведения не е фалшиво. Когато става въпрос за изкуство, за Вилденщайн, не може да има фалшификати “, казва Стант.


Залата, където са били поставени фалшификатите

Три от предоставените картини са застраховани за 104 милиона британски лири, а за автентичността им е гарантирало сертифицирането от престижния Институт Вилденщайн в Париж.

Превод и редакция: БЛИЦ